Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem cserélik robotra az elaggott időjóst

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állatvédők aggodalmai ellenére nem cserélik robotra Amerika leghíresebb mormotáját, amelyhez minden február 2-án tízezrek zarándokolnak el, hogy megtudják, meddig tart még a tél.

Az állatokkal való etikus bánásmódért harcoló PETA szerint a nyugat-pennsylvaniai állatkertben élő időjós mormota, Punxsutawney Phil óriási stressznek van kitéve a nevezetes mormotanapon. Amerikában ugyanis a néphit szerint a vackáról előbújó mormota viselkedése jelzi, hogy kitart-e még a kemény hideg.

A mormotanapra Phil vackához sereglő kíváncsiak viszont megzavarják a mormota téli álmát, a fényképezőgépek villogó vakuja, a hangoskodás pedig traumatikus élmény a kis állatkának - érveltek az állatvédők.

Bill Deeley, a Mormotaklub elnöke, egyben a mormotanap szervezője azonban "nevetségesnek" nevezte az aggodalmakat. Mint mondta: az évnek ebben a szakában a mormoták már kialudták magukat, kifelé kívánkoznak a vackukból, és megkezdődik a párzási időszak.

Az elnök azt is cáfolta, hogy Phillel rosszul bánnának. Éppenséggel jobb dolga van, mint egy átlagos pennsylvaniai kisgyereknek, hiszen védett környezetben él, nyáron hűtik, télen fűtik a szállását, jól táplálják, egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzik, és gondoskodnak róla.

Deeley a robotmormota ötletét is elvetette. "Nem tudok beszélgetni egy robottal. A robot nem tud mormotául" - hangsúlyozta az elnök, aki azt állítja magáról, hogy ő az egyetlen ember a világon, aki beszéli a mormoták nyelvét.

Egy engedmény azonban született az idei mormotanap előtt: a fázósak, akik ezúttal nem kívánkoznak az állatkertbe, első ízben SMS-ben is megtudhatják a szervezőktől, hogy mit jósolt a kimondhatatlan nevű Phil.