Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyakoribbak az étkezési zavarok a meleg és biszexuális kamaszoknál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyobb az étkezési zavarok kockázata a meleg, leszbikus és biszexuális kamaszok körében, akár már 12 éves koruktól - állapították meg amerikai orvosok tanulmányukban.

A Harvard Egyetem és a Bostoni Gyerekkórház kutatói 14 ezer fiatalra kiterjedő felmérés adatait elemezték, hogy a nemi irányultság és az étkezési zavarok közti összefüggést megállapítsák. A vizsgálatban résztvevők életkora 12 és 23 év között volt.

Az evési rohamok, hánytatás és hashajtó szedése egyaránt gyakoribb volt a fiúk és a lányok körében, akik magukat melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak vagy "többnyire heteroszexuálisnak" vallották - számolnak be róla a kutatók a Journal of Adolescent Health című szaklapban.

S. Bryn Austin kutatásvezető elmondta, hogy az étkezési zavarok emelkedett arányát már 12-14 éves korúaknál tapasztalták. A heteroszexuális lányoknál például fele olyan gyakran jelentkeztek csak evési rohamok, mint leszbikus, biszexuális vagy "többnyire heteroszexuális" egykorú társaiknál. A homoszexuális fiúk hétszer gyakrabban számoltak be evési rohamról és csaknem tizenkétszer gyakrabban a bevitt étel szervezetből való erőltetett eltávolításáról, mint a heteroszexuális fiúk.

A felmérés adatai nem utalnak az eltérések okára, ám Austin úgy véli, a jelenség összefüggésben van azzal, hogy a szexuális kisebbséghez tartozó gyerekek nagy közösségi nyomás alatt élnek: gyakran kívülállóként kezelik őket saját családjukban és iskolájukban, kirekeszthetik, molesztálhatják, terrorizálhatják őket.

"Az effajta elszigetelődés és áldozattá válás nagy árat követelhet egy fiatal személyiségében, mely aztán evési zavarban vagy más, stresszfüggő egészségügyi problémában nyilvánul meg" - magyarázta Austin.