Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan lesz az anyajegyből bőrrák?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtalálták brit kutatók a közvetlen kapcsolatot az anyajegy és a bőrrák között. Mint kiderült, két, az anyajegyek kialakulását szabályozó gén jelenléte duplájára növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét.

A kutatók másfél ezernél több, egypetéjű brit iker genetikai kódjának vizsgálata eredményeképpen azonosították a két "bűnös" gént, amelyek összekapcsolhatóak a halálos melanomával.

Azt eddig is tudtuk, hogy a bőrrák egyik legnagyobb rizikófaktora a sok anyajegy, és ezt bizonyították be a londoni King's College kutatói. Az egypetéjű ikreken végzett vizsgálatok azért megbízhatóak, mert náluk a legkönnyebb kimutatni, hogy mely hatások genetikaiak és melyek környezetiek.

Az ikerkutatás 13 éve alatt kiderült, hogy az anyajeggyel való fertőzöttség öröklött, és ennek révén sikerült megtalálni a bőrrák veszélyét megduplázó géneket - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Tim Spector professzor.

A "bűnös" gének ismeretében könnyebb a veszélyeztetettek kiszűrése, és jobban megismerhetik az orvosok a melanoma genetikai "útvonalát" is, ami újfajta kezelési módok kialakítását teszi lehetővé.

A európai népesség egészénél gyakoriak az anyajegyek, ám általában igen kicsi annak a veszélye, hogy ezekből melanoma alakuljon ki. Akinek azonban nagyon sok és nagyméretű anyajegye van, annak érdemes rendszerese járnia bőrgyógyászati ellenőrzésre - hangsúlyozta Veronique Bataille bőrgyógyász, aki szintén részt vett az ikervizsgálatban.