eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hogyan lesz az anyajegyből bőrrák?

Megtalálták brit kutatók a közvetlen kapcsolatot az anyajegy és a bőrrák között. Mint kiderült, két, az anyajegyek kialakulását szabályozó gén jelenléte duplájára növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét.

A kutatók másfél ezernél több, egypetéjű brit iker genetikai kódjának vizsgálata eredményeképpen azonosították a két "bűnös" gént, amelyek összekapcsolhatóak a halálos melanomával.

Azt eddig is tudtuk, hogy a bőrrák egyik legnagyobb rizikófaktora a sok anyajegy, és ezt bizonyították be a londoni King's College kutatói. Az egypetéjű ikreken végzett vizsgálatok azért megbízhatóak, mert náluk a legkönnyebb kimutatni, hogy mely hatások genetikaiak és melyek környezetiek.

Az ikerkutatás 13 éve alatt kiderült, hogy az anyajeggyel való fertőzöttség öröklött, és ennek révén sikerült megtalálni a bőrrák veszélyét megduplázó géneket - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Tim Spector professzor.

A "bűnös" gének ismeretében könnyebb a veszélyeztetettek kiszűrése, és jobban megismerhetik az orvosok a melanoma genetikai "útvonalát" is, ami újfajta kezelési módok kialakítását teszi lehetővé.

A európai népesség egészénél gyakoriak az anyajegyek, ám általában igen kicsi annak a veszélye, hogy ezekből melanoma alakuljon ki. Akinek azonban nagyon sok és nagyméretű anyajegye van, annak érdemes rendszerese járnia bőrgyógyászati ellenőrzésre - hangsúlyozta Veronique Bataille bőrgyógyász, aki szintén részt vett az ikervizsgálatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×