eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hihetetlen, de igaz: okosabbá tesz a terhesség!

Megdőlt az a régi hiedelem, hogy a terhesség rontja a memóriát és nehezíti a logikus gondolkodást. Éppen ellenkezőleg: a terhesség javítja a nők mentális képességeit - és ez a hatás a szülés után is megmarad.

Sok kismama panaszkodik arról, hogy romlik a memóriája és nem tud olyan logikusan gondolkodni, mint korábban. Ezt a tapasztalatot azonban egyáltalán nem támasztja alá az a vizsgálat, amelyet 2500 nő bevonásával végeztek az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói.

A Helen Christensen professzor vezette csapat arra a következtetésre jutott, hogy a terhesség éppenséggel javítja a mentális képességeket - a változás ráadásul akár állandó is lehet.

Ez egyébként nem csupán néhány kismama tapasztalatának, hanem korábbi kutatások eredményének is ellentmond. Ezekből ugyanis az derült ki, hogy a terhesség alatt csökken a nők agytérfogata, és folyamatosan rosszabb teljesítményt nyújtanak más nőkkel összehasonlítva a memóriát és verbális képességeket mérő teszteken.

Az ausztrál és a korábbi kutatások között azonban van egy jelentős különbség: a canberrai kutatók ugyanazokat a nőket tesztelték a terhesség előtt, alatt és után. A kutatásban 20-24 éves nők vettek részt, akiket háromszor vizsgáltak: 1999-ben, 2004-ben és 2008-ban.

Mint kiderült, semmivel sem teljesítettek rosszabbul a terhesség idején, mint előtte - és mint a kontrolcsoport tagjai. A kutatók így maguk sem értik, miért hiszik azt a kismamák - és gyakran a partnereik is - hogy a terhesség "butít".

Az ausztrál kutatás egyébként megerősíti egy tavalyi vizsgálat eredményét, amely szerint a terhesség szupergyors fokozatra kapcsolja az agyat, hogy az anya majd meg tudjon birkózni a gyereknevelés okozta nehézségekkel.

Craig Kinsley, a virginiai Richmond Egyetem kutatója azt tapasztalta, hogy a terhesség alatt a hormonszint változása, illetve a szoptatás hatására az agya bizonyos részeiben megnő a sejtek mérete - ez pedig a mentális képességek drámai mértékű javulásához vezet.

Állatkísérletekkel pedig azt is bebizonyították, hogy többek között a patkányok és a főemlősök ellés után sokkal bátrabbak lettek, a gyorsaságuk ötszörösére nőtt, könnyebben megtalálják az élelmet és térlátásuk is jelentős mértékben javult.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×