Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó tanácsok a téli bőrápolásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A száraz téli levegőtől a bőr könnyen kirepedezik, kidörzsölődik, viszket és foltossá válik - nem kell azonban aggódni; remek módszerek vannak a védelemre.

Jeff Moore, a philadelphiai Tudományegyetem gyógyszerészeti oktatója szerint könnyen megvédhetjük a bőrünket télen is a károsodástól, a kiszáradástól, megelőzhetjük a kirepedezés miatti fertőzésveszélyt.

Javaslatai a következőek:

- Igyunk legalább nyolc pohár vizet naponta, mert ennek köszönhetően a szervezet kellőképpen hidratált lesz, a bőrünk pedig belülről töltődik fel nedvességgel.

- Ne zuhanyozzunk hosszan forró vízben! Ehelyett vegyünk rövidebb, meleg zuhanyt. A hosszantartó forró zuhany okozta párásság és hő ugyanis kiszívja a bőrből a nedvességet, vagyis fokozza a bőr kiszáradását.

- Használjunk testápolót és krémet, amely egyfajta gátként védi a bőrünket a kiszáradástól. Annak érdekében, hogy a hatás minél jobb legyen, használjon olyan termékeket, amelyek az Afrikában honos shea fa terméséből nyert shea vajat, illetve petrolatumot (petróleum bázisú szírt) tartalmaznak. E termékeket közvetlenül zuhanyozás, illetve fürdés után használjuk, amikor a bőr még nedves.

- Rendszeresen hámlassza a bőrét! Ez ugyanis elősegíti az új sejtek növekedését és javítja a bőrápoló termékek felszívódását. Hámlasztás után is használjon hidratáló krémet!

- Ne használjon durva szappan vagy tusfürdőt, illetve olyant, amely tartósítószert, illatanyagot és lúgot tartalmaz - ezek ugyanis irritálhatják a bőrt. Használjon inkább olyant, amely glicerint tartalmaz, ez ugyanis segít megtartani a nedvességet.

- Használjon párologtatót, különösen a hálószobában; ez is segít abban, hogy ne száradjon ki a bőr.

A szakértő szerint a bőrvédelmet már a tél kezdetekor hasznos elkezdeni. "Sokan csak szépészeti okokból ápolják a bőrüket. Pedig nem szavad elfelejteni, hogy a bőrünk is egy fontos szerv, amely állandó védelmet és ápolást igényel" - hangsúlyozza Jeff Moore.