eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hol vagyunk mi az állatoktól?

Amikor Pekingben elkezdődik az olimpia, a világ ismét feszült érdeklődéssel vár újabb rekordokat. Az állatvilággal összehasonlítva azonban kevés rekordra lehetünk büszkék, hiszen a vándorsólymok óránként 230 kilométeres sebességgel szelik a levegőt, az ámbráscetek akár 2500 méter mélyre is lemerülnek, és az orrszarvúbogár saját testsúlyának 850-szeresét is képes elmozdítani.

A százméteres futás rekordját jelenleg Usain Bolt jamaicai sprinter tartja 9,72 másodperccel, ami körülbelül óránkénti 37 kilométeres sebességnek felel meg. Egy gepárd ezzel szemben 200 méteres távot óránkénti 103 kilométeres sebességgel fut végig. Egy vándorsólyom legnagyobb repülési sebessége óránként 230 kilométer körüli - olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) napokban közzétett jelentésében. Vízben az indo-csendes-óceáni legyezőhal tartja a gyorsasági rekordot óránként 110 kilométerrel. Összehasonlításul: a legjobb emberi úszók óránként hét kilométert tesznek meg.

Súlyemelésben az orrszarvúbogár a világrekorder. A szkarabeuszok fajtájához tartozók saját súlyuknak akár a nyolcszázötvenszeresét képesek elhurcolni, egy hangya a testsúlyának ötvenszeresét, egy gorilla pedig akár 900 kilót is.

Egy ausztrál óriáskengurunak az ugrás nem probléma: képes akár 13,5 méternyit és három méternél magasabbat is ugorni. Testének nagyságához képest a bolha a "bajnok": 2,5 milliméteres testével akár ötven centiméternyit is ugrik.

Dél-sarki elefántfókák két óra hosszat is kibírják lélegzetvétel nélkül, és 1800 méter mélyre is lemerülnek. Az ámbráscet kétezer méter mélységben úszik, sőt egyes források szerint akár 2500 méter mélyen is.

A lassúsági világrekorder a dél-amerikai lajhár: ha nagyon siet, és jó napja van, akkor öt métert tesz meg egy perc alatt. Emellett napi húsz órát alszik, és az emésztéshez egy egész napra van szüksége.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×