eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Képzelje el, milyen lenne az élet szemét nélkül

Szemét nélkül is lehet élni - állítja Kamacu polgármestere. A Japán keleti részén fekvő kis hegyi faluban az élelmiszermaradékot komposztálják, az összes többi hulladékot pedig 34 különböző kategória szerint gyűjtik.

Kamacuban nincs szemétszállítás - de erre nincs is szükség: olyan rendszert dolgoztak ugyanis ki, amelynek köszönhetően a kis hegyi faluban mindenki maga felel a hulladékáért.

Az élelmiszermaradékokat például mindenkinek komposztálni kell, a többi hulladékot pedig vagy a helyi boltban adják le, ahol átveszik azt újrahasznosításra, vagy pedig a "Nulla szemét központba" viszik, ahol 34 különböző dobozban - meghatározott kategória szerint - helyezik el.

Külön kell választani többek között a gyümölcslevet tartalmazó plasztik palackot a PET-palacktól, utóbbi ugyanis csak ebben az esetben "értékes" hulladék. Külön-külön dobozban gyűjtik emellett a tollat, a borotvát, illetve a hőszigetelő anyagból készült élelmiszeres dobozokat - utóbbiakat azonban előtte szigorúan el kell mosni.

A szelektív hulladékgyűjtést eredetileg azért határozták el, mert sokkal olcsóbb, mint a hulladékégetés - még úgy is, hogy utóbbi során energiát nyernek. Azóta azonban a helybéliek megszállott környezetvédők lettek.

Nii Kikue például először leszedi a címkét a műanyag palackokról, majd alaposan kimossa és kiszárítja azokat, majd minden nap elviszi a tiszta palackokat a boltba, ahol egy táskányi szállítmányért kap egy lottószelvényt.

Már négyszer nyert egy-egy 1500 forintos élelmiszer-utalványt is - ez ugyan nem sok, de több a semminél.

A komposztálásnak pedig valóságos rajongójává vált. "Ha nem tudom megenni az ebédre főzött zöldséget vagy húst, akkor ismét elkészítem másképpen; például isteni levest lehet belőle másodszorra főzni" - meséli az asszony.

Lelkesen komposztálnak a szomszédjai, Katajama Fumikazu és a felesége, Hacue is. "Ez ugyan egy kicsit munkás, mert minden nap el kell végezni, de jó ötlet visszaadni a földnek azt, amit attól kaptunk. Ma már természetes számomra a komposztálás; a napi rutin része" - teszi hozzá a férfi.

A rendszer persze nem tökéletes, hiszen a komposztálást egyesek elektromos árammal "segítik" - ez pedig üvegházi gázt bocsát ki. Ráadásul a hulladék újrahasznosításával megspórolt káros anyag egy részét is "pótolják" azzal, hogy kocsival viszik a szemetet a központba.

A falu polgármestere ennek ellenére úgy véli, a példájukat az egész világnak követnie kellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×