eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Virtuális vészhelyzet: "Ha nem vagy elég gyors, a sebesült meghal"

Pokolgép robban egy zsúfolt vásárló utcában, a lehető leggyorsabban kell a sebesültek segítségére sietni. Szerencsére ez csak egy virtuális forgatókönyv, amelyet azért találták ki, hogy videojátékokkal képezzék ki az elsősegély-nyújtókat katasztrófahelyzet esetére.

A Triage training nevű játék, amelyet a Blitz Trusim Coventryben működő cég fejlesztett ki hat hónap alatt a helyi egyetemmel közösen, teljesen "reális" helyzeteket mutat be. Egyik jelenetben például egy felszakított hasfalú ember könyörög segítségért szirénazajban, üvegcserepek és felborult kukák között.

A játékosnak gyorsan végre kell hajtani néhány tesztet: ellenőriznie kell, hogy a légutak szabadok-e, normális-e a pulzusa és el kell végeznie az első diagnózist, mielőtt a következő sebesülthöz fog, hogy a lehető leghatékonyabban lássa el valamennyi áldozatot.

"Mindezt valóságos idő alatt kell végrehajtani, így ha valaki nem elég gyors, a sebesült meghal. Ez meglehetősen ijesztő" - magyarázza Mary Matthews, a Blitz Trusim fejlesztési igazgatója. A Coventry egyetem "komoly játékok intézetének" (Serious Games Institute - SGI) vezetője, David Worthley szerint a játékosok döntéshozatali képességüket edzik.

A közép-angliai iparvidék erősen rá kíván állni az intézet segítségével erre a ma még gyerekcipőben járó ágazatra, amelynek nagy jövője lehet. Ugyancsak brit gyártmány volt korábban "A nagy autólopás" nevű játék, és a hasonló komoly erőpróbák tovább javíthatják az amúgy sem sikertelen, csak Európában 7 milliárd eurós (1654 milliárd forint) üzlet brit mérlegét: a szigetországi videojátékok ugyanis piacvezetők a kontinensen.

Történelmi séta az ókori Rómában


Az SGI jelenleg készíti London háromdimenziós modelljét, hogy további virtuális gyakorlatokat végezhessenek a játékosok mentősökként, tűzoltókként. Wortley megjegyzi, hogy a virtuális környezet sokkal gazdaságosabb, és nem is kell hozzá egy városrészt lezárni, mint egy valóságos kiképzéshez. Az intézetnek kevésbé drámai tervei is vannak: az antik Róma modelljén dolgoznak, hogy segítsék az ókor történelmének oktatását.

Ugyancsak egészségügyi célú játékot fejlesztett ki az Egyesült Államokban a Stanford egyetem. Ennek az a lényege, hogy orvos csapatok munkáját koordinálják a sebészektől az ápolónőkig "vészhelyzetek" megoldásában.

A "komoly videojátékot" amúgy először Amerikában próbálták ki 2002-ben: az America's Army célja az volt, hogy ösztönözzék a fiatalokat a hadseregbe való belépésre, egyúttal kiszűrjék az arra legalkalmasabbakat. Ma már maga a hadsereg is alkalmazza a kiképzésben a valódi terepgyakorlatok előtt.

A játék kedvelt színhelye a Közel-Kelet...

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×