eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csodálatos állatok: tévedésből mentette meg a delfin a bálnákat?

A fajok közti együttműködés egyik legbámulatosabb és legmeglepőbb példája volt, amikor a napokban Moko, a palackorrú delfin megmentett a biztos haláltól két ámbráscetet Új-Zéland partjainál. Moko ugyanis teljesen önzetlenül segített - márpedig ez nem jellemző az állatokra, állítja az etológus.

Az ámbráscet és borja újra meg újra kiúszott a partra, hiába próbálták meg az emberek visszasegíteni az állatokat a mélyvízbe. Ekkor jött Moko, a környékbeliek kedvence, hogy segítő uszonyt nyújtson a bajbajutottaknak.

Moko teljesen önzetlenül mentette meg a két cetet - ami meglehetősen szokatlan viselkedés az állatoknál. A felnőtt állatok ugyanis ritkán tesznek bármit, ha abból nincs hasznuk. Ha mégis önzetlenek, az csak véletlen; ilyenkor egyszerűen "hibáznak".

Ilyenkor fogadja örökbe egy szuka az árván maradt kismacskákat, lesz a macska legjobb barátja egy egér, vagy - a legszélsőségesebb esetben - neveli fel sajátjaként az oroszlánnőstény az árva gazellát.

Ilyenkor az történik, hogy az állatok összezavarodnak, nincsenek tisztában a saját identitásukkal. Általában ahogy nőnek, úgy "tanulják meg", micsodák is valójában. Ha ebben a folyamatban valami zavar keletkezik, akkor válnak saját fajuk szempontjából "árulóvá".

Ennek tökéletes példáját szolgáltatta két óriáspanda. Még a hidegháború idején élt a londoni állatkertben Chi-Chi, a nőstény panda, amelyet Moszkvába vittek, abban a reményben, hogy ott párosodik majd An-Annal.

Miért akar megmászni ez a szőrös izé?

Az orosz panda határozott érdeklődést mutatott Chi-Chi iránt, akinek azonban esze ágában sem volt párosodásra adni a fejét. Akkor még nem tudták, mi ennek az oka, ma már azonban világos a szakértők számára, hogy Chi-Chi identitásválságban volt: mivel nem az anyja, hanem emberek nevelték fel, így fogalma sem volt - hogy ő egy panda. Így aztán nem csoda, hogy goromba volt azzal a nagy fekete és fehér szőrös izével, amelyik egyfolytában meg akarta mászni.

Az ilyen tapasztalatokból okulva a kutatók, akik igyekeztek megmenteni a kihalástól a kaliforniai kondorkeselyűt, kínosan vigyáztak arra, hogy a kicsik ne őket tekintsék az anyjuknak: a tojásokat inkubátorban keltették ki, a csirkéket pedig kesztyűbe bújtatott kézzel etették, amelyet egy felnőtt kondor "képére" alakítottak.

Nincs tehát kizárva, hogy Moko nem kedves volt a bálnákkal - hanem csak nincs tisztában azzal, hogy ő egy delfin. Az egyik legfőbb vita ugyanis arról folyik az etológusok között, hogy vajon milyen "önazonossága" van az állatoknak?

Tudja-e Moko, hogy delfin?


Más szóval tudja-e Moko, hogy ő egy delfin, és, hogy vannak más állatok, amelyek nagyon hasonlítanak a delfinekre - mint például az ámbráscetek - ám ezek mégsem delfinek. Vagyis lehet-e, hogy Moko delfinnek hitte a bálnákat, és ezért sietett olyan szívélyesen a segítségükre?

Az is igaz persze, hogy a part mentén élő delfinek - amilyen Moko is, amely imád együtt úszni az emberekkel - rendszeresen sietnek a bajba jutott emlősök, többek között emberek, megsegítésére; sokszor hallani olyan történetet, hogy kimentik a vízből a fuldoklókat, vagy elriasztják az emberek közeléből a cápákat.

A fajok közötti együttműködésnek persze vannak egyéb csodálatos példái. A szerző, Aubrey Manning szemtanúja volt, amikor a Tanganyika tó partján egy csapat csimpánzkölyök boldogan viháncolt a kicsi páviánokkal. Vajon azért játszottak együtt, mert túl fiatalok voltak ahhoz, hogy rájöjjenek: nem egy fajhoz tartoznak? Vagy azért, mert - ahogy az etológus a lelke mélyén reméli - bizonyos állatok természetében rejlik, hogy túllépjenek a faji korlátokon?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×