eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az amerikai légierővel üzletel a körözött gyilkos

Bántatlanul él Miamiban az argentin junta egykori tisztje, akit politikai foglyok meggyilkolása miatt köröznek. Az argentin hatóságok kérése ellenére nem tartóztatták le a férfit, aki üzletemberként az amerikai légierővel áll szerződéses kapcsolatban.

Roberto Guillermo Bravo az argentin haditengerészet főhadnagya volt. Azzal vádolják, hogy 1972-ben, a junta uralma idején részt vett 16 baloldali gerilla kivégzésében a Zar admirálisról elnevezett bázison.

A gerillákat Luis Emilio Sosa kapitány parancsára 1972. augusztus 22-ének reggelén végezték ki. Három túlélő Bravóval azonosította azt a tisztet, aki a kivégzés után végigjárta a helyszínt, és közelről lelőtte azokat, akikkel a sortűz nem végzett.

Vallomásuk szerint sorba állították őket, és rájuk parancsoltak, hogy nézzenek a föld felé, majd géppisztollyal elkezdték lőni őket. Az egyik túlélő, María Antonia Berger, akit az arcán talált el a lövés, elmondta, hogy Bravo fel és alá sétált, "idegesen lihegett, és nagyon dühös volt, mert nem haltam meg. 'Túl sokáig tart, mire elvérzik' - mondta" - számolt be az asszony a régi emlékről a Paco Urondo argentin költőnek adott interjúban.
Berger és a két másik szemtanú azért élte csak túl, mert a bázison dolgozó ápolónők meghallották a lövéseket, és a segítségükre siettek. A bázis parancsnoka, Horacio Mayorga admirális később tagadta, hogy kivégzésről lett volna szó; azt állította, hogy az emberei azért lőttek rá a rabokra, mert azok fegyvert loptak Sosától.

Egy argentin bíró három hete kérte az amerikai hatóságoktól a most 65 éves Bravo letartóztatását, miután egy Buenos Aires-i újság, a Pagina kiderítette, hogy a férfi Floridában él.

Mint kiderült ő vezeti a miami székhelyű RGB Group Inc. vállalatot, amely szerződéses viszonyban van az amerikai légierővel: egy másik vállalattal együtt 27 millió dolláros megállapodást kötött tíz éve a légierővel arra, hogy 26 támaszponton biztosítja a személyzet fogorvosi és fogszabályozási ellátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×