eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az angol király homoszexuális szeretőjének megcsonkított holttestét ásták ki

II. Edward egykori angol király homoszexuális szeretőjének megcsonkított holttestét találtak meg egy apátság temetőjében.

A holttestet az 1970-es években ásták ki, de a hosszas vizsgálatok után csak most jelenhető ki egyértelműen, hogy az ifjabb Sir Hugh Despenseré.

Az árulással és lopással vádolt férfit 1326-ban végezte ki brutálisan a II. Edward ellen fellázadt nemesség.

A holttest vizsgálata szerint a király bizalmasát felakasztották, megfojtották és felnégyelték, ugyanis mind a három kivégzési módra utaló jelet találhatak a szakértők. Az ifjabb Sir Hugh Despenser fejét végül kitűzték Londonban.

"Ha a maradványok ifjabb Sir Hugh Despenseréi, akkor ez az első eset, hogy egy ilyen kivégzés áldozatát azonosítottuk" - mondta Mary Lewis antropológus.

Az ifjabb Sir Hugh Despenser a király kegyeibe férkőzött azzal, hogy Edward oldalára állt a nemességgel vívott harcában. A vagyonos férfit emellett állítólag homoszexuális kapcsolat is fűzte a királyhoz.

II. Edward 1307-ben lett király, de mindössze 20 évig uralkodott, ugyanis a nemesség fellázadt ellene, és végül börtönbe zárták. Az uralkodót 1327 szeptemberében ölték meg Berkely várában.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×