eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Befűt a Google a tanulmányíró vállalkozásoknak

Letiltja a tanulmányírásra szakosodott vállalkozások hirdetéseit a Google, miután az egyetemek arra panaszkodtak: a plágium veszélyezteti a diplomák feddhetetlenségét.

Júniustól a Google internetes kereső nem fogad el hirdetéseket olyan vállalkozásoktól, amelyek esszéket, tanulmányokat, szakdolgozatokat írnak, pénzért. A vállalat minden bizonnyal az egész hálózatán bevezeti a változtatást.

Az egyetemek üdvözölték a döntést, hiszen már korábban is meggyűlt a bajuk az internetről letöltött anyagokból összeállított dolgozatokkal.

"Az, hogy megnehezítjük ezeknek a cinikus webes 'esszégyáraknak' az életét, egy lépés a jó irányba" - reagált a döntésre Drummond Bone, a brit rektorok szervezetének elnöke.

Drágán mérik, mégis sokat vesznek

Az egyetemek szerint azért is helyes volt a lépés, mert a cégek akár több száz vagy akár több ezer fontot is elkérnek egy-egy ilyen írásért, majd abszurd módon közlik: a hallgatók ne saját nevük alatt adják le a dolgozatot.

Egyes jelentések szerint évente akár 12 ezer tanulmányért fizetnek a hallgatók, amelyeket általában szabadúszó végzettek vagy más hallgatók írnak meg. Az egyetemek plágiumszűrő programjai is nehezebben találják meg ezeket.

Az egyik tanulmányírásra szakosodott cég, az essaywriter.co.uk attól tart, vége az üzletének, hiszen vásárlóinak 80 százaléka a Google-ön keresztül találja meg őket.

Teret ad a szélhámosoknak?


A vállalkozás vezetője, Matthew Wilson szerint az intézkedés a jogszerűen működő, átlátható cégeket bünteti, amelyek, bár eladják a tanulmányokat, figyelmeztetik azok felhasználóit, hogy ne használják fel azokat tisztességtelenül.

A férfi szerint az ilyen rendelésre, rövid határidőre készített írások, amelyek ára 70 font körül van, irányt mutathat, plusz információkat adhat azoknak a hallgatóknak, akiknek extra segítségre van szükségük.

Matthew Wilson úgy véli: a tiltás nem fogja megakadályozni, hogy a kereső szélhámos vállalkozások linkjeit dobja fel, akik rossz minőségű írásokat adnak el a hallgatóknak, becsapják őket.

A Google-nek egyébként van feketelistája olyan termékekről és szolgáltatásokról, amelyek reklámozását tiltják. Ezen szerepelnek egyebek mellett bizonyos lőfegyverek, a dohánytermékek, hamis dokumentumok, "csodaszerek", és a prostitúció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×