eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sokkal több mérget eszik, mint gondolná!

Mintegy hatvan káros vegyi anyag nyomait találta meg az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerekben a WWF nemzetközi természetvédő szervezet. A felmérés betiltott rákkeltő szerek maradékát ugyanúgy kimutatta, mint ma is használt vegyületekét, amelyek az idegrendszert roncsolják.

A WWF Magyarország munkatársa az InfoRádióban elmondta: véletlenszerűen szereztek be 27 élelmiszert 7 európai uniós országból, például tejet, vajat, sajtféléket, húskészítményeket, halat, kenyeret, mézet és olívaolajat. A vizsgálatban 111-féle vegyi anyagot kerestek, ebből 64 mindegyik élelmiszermintában benne volt.

Találtak klórtartalmú vegyületeket, amelyek közül sok olyan növényvédő szerekből származik, amelyeket már régen betiltottak, de ezek csak nagyon lassan, esetleg egyáltalán nem bomlanak le a környezetben.

Ilyen például a rákkeltő DDT növényvédő szer, vagy az elektronikai termékeknél használt poliklórozott bifenilek. Előbbit minden, utóbbit a narancslé kivételével majdnem minden élelmiszerben megtalálták.

Kiss Mónika hangsúlyozta: a megtalált vegyületek közül több bizonyítottan károsítja az idegrendszert, a brómtartalmú égésblokkoló szerek a viselkedési zavarokkal hozhatók összefüggése, a klórtartalmú vegyületek károsítják a májat, és húgyhólyagrákot okozhatnak.

A WWF munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg nagy mennyiségben használt vegyi anyagok mindössze 14 százalékáról van pontos leírás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×