INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

A sport tompítja a depresszióra való genetikai hajlamot

Infostart / InfoRádió

Tizennégy év múlva, vagyis 2020-ra, másfélszer annyi lelki beteg gyermek lesz, mint ma - véli az Egészségügyi Világszervezet. Egy jelentés szerint a harmadik évezredben az egészségügy legfontosabb problémái a pszichiátriai megbetegedések és ezek következményei lesznek. A pszichés problémákra az egyik legjobb gyógyír lehet a sport.

Céltalanság, belső üresség, kialakulatlan jövőkép, bizonytalanság, szorongás. Kevesen vannak, akik még soha nem élték át ezeket az érzéseket.

A Magyarországhoz hasonló, jelentősen változó társadalmakban az állandó alkalmazkodás folyamatos stresszt okoz. Ettől pedig már csak egy lépés a depresszió és a különféle szorongásos zavarok kialakulása.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a XXI. században az egészségügy legfontosabb problémái a pszichiátriai megbetegedések és ezek következményei lesznek. A fokozott alkalmazkodás ugyanis kimeríti a szervezet védekező-mechanizmusait.

Különösen igaz ez a kamaszokra, akiknek egyébként is krízist jelent adott életszakaszuk.

A felmérések szerint az ebben az életkorban la eggyakoribb halálokok a baleset és az öngyilkosság. A pszichológusok szerint kis odafigyeléssel ezek megelőzhetőek lennének.

Gyakran azonban sem a környezet, de még maga a páciens sem ismeri fel a lelki betegséget, hiszen a kezdeti tünetek teljesen általánosak: fáradékonyság, döntésképtelenség, reménytelenség.

A felgyülemlett feszültség levezetésére jó megoldás lehet a sport. A gyermek alapvető tulajdonságát, a versenyszellemet élheti meg a sportolásban, amely egyúttal megtanítja a kudarcok tűrésére és a problémák megoldására.

A rendszeres sport még a depresszióra való genetikai hajlamot is tompítja, mert a sportolás során megnő az endorfin termelés az agyban, és az úgynevezett boldogság hormon fokozza az önbizalmat és a sikeresség érzését.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018