INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

Itt a bankkártyás Monopoly

Infostart / InfoRádió

A több mint hetven éves Monopoly játékot is utolérte a modern bankrendszer: Angliában már kapható a készpénz nélküli, bankkártyás változat.

A játékosok ezentúl nem a megszokott - és egyébként a játék számos más eleméhez hasonlóan jogvédett - Monopoly papírpénzzel fizetnek, hanem bankkártyával.

A célon áthaladva pedig szintén nem készpénzt kapnak, hanem egyetlen gombnyomásra a számlájukra kerül az összeg, amely - az időkkel együtt - szintén megváltozott. Eddig a játék brit változatában a célon áthaladva 200 fontot kaptunk, ezentúl a körönkénti rendes fizetés kétmillió font.

Sajnos ezzel arányban változtak az ingatlanok árai is.

A játék elektronikus változatához jár egy kis kasszagép, amely könyveli az átutalásainkat, a kártya viszont nem hitelkártya, hanem folyószámlához kötött, tehát továbbra sem költhetünk több pénzt, mint amennyi a számlánkon van.

A Monopolyt 1934-ben, a nagy gazdasági válság idején készítette egy Charles Darrow nevű úriember, aki olajkályhákkal házalt, de mint minden más üzlet, azokban az években ez sem nagyon ment.

Darrow elvitte a mintapéldányt a játékgyáros Parker testvérekhez, akiknek a szerintük túl bonyolult játékmenet miatt nem kellett. Darrow ekkor egy nyomdász ismerősével készíttetett ötezer darabot a játékból, amit hamarosan mind el is adott.

Az eladás annyira jól ment, hogy már nem i tudott lépést tartani a megrendelésekkel, így visszament a Parker testvérekhez, akik ezúttal meg is vették tőle és egy hónapra rá már heti 20,000 darabot adtak el belőle. Így lett Darrow az első milliomos játéktervező.

A játékot forgalmazó amerikai Hasbro szerint a Monopoly a világ legnépszerűbb társasjátéka, amelynek 26 különböző nyelvű változata van és amelyből eddig több mint 200 millió példányt adtak el.

A készpénz eltűnése mellett az új változatban a játékosokat jelző figurák egy részét is lecserélték: nincs már se vasaló, se kutya, van viszont mobiltelefon és hamburger.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018