eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Itt a bankkártyás Monopoly

A több mint hetven éves Monopoly játékot is utolérte a modern bankrendszer: Angliában már kapható a készpénz nélküli, bankkártyás változat.

A játékosok ezentúl nem a megszokott - és egyébként a játék számos más eleméhez hasonlóan jogvédett - Monopoly papírpénzzel fizetnek, hanem bankkártyával.

A célon áthaladva pedig szintén nem készpénzt kapnak, hanem egyetlen gombnyomásra a számlájukra kerül az összeg, amely - az időkkel együtt - szintén megváltozott. Eddig a játék brit változatában a célon áthaladva 200 fontot kaptunk, ezentúl a körönkénti rendes fizetés kétmillió font.

Sajnos ezzel arányban változtak az ingatlanok árai is.

A játék elektronikus változatához jár egy kis kasszagép, amely könyveli az átutalásainkat, a kártya viszont nem hitelkártya, hanem folyószámlához kötött, tehát továbbra sem költhetünk több pénzt, mint amennyi a számlánkon van.

A Monopolyt 1934-ben, a nagy gazdasági válság idején készítette egy Charles Darrow nevű úriember, aki olajkályhákkal házalt, de mint minden más üzlet, azokban az években ez sem nagyon ment.

Darrow elvitte a mintapéldányt a játékgyáros Parker testvérekhez, akiknek a szerintük túl bonyolult játékmenet miatt nem kellett. Darrow ekkor egy nyomdász ismerősével készíttetett ötezer darabot a játékból, amit hamarosan mind el is adott.

Az eladás annyira jól ment, hogy már nem i tudott lépést tartani a megrendelésekkel, így visszament a Parker testvérekhez, akik ezúttal meg is vették tőle és egy hónapra rá már heti 20,000 darabot adtak el belőle. Így lett Darrow az első milliomos játéktervező.

A játékot forgalmazó amerikai Hasbro szerint a Monopoly a világ legnépszerűbb társasjátéka, amelynek 26 különböző nyelvű változata van és amelyből eddig több mint 200 millió példányt adtak el.

A készpénz eltűnése mellett az új változatban a játékosokat jelző figurák egy részét is lecserélték: nincs már se vasaló, se kutya, van viszont mobiltelefon és hamburger.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×