Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rosszul tanul gyereke? Írassa be \"magzat tornára\"!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Drámai javulást mutat azoknak a gyerekeknek a matematikai és nyelvtani teljesítménye, akik minden nap a magzat méhen belüli mozgását utánzó tornagyakorlatokat végeznek - állítja egy új kutatás. A torna kidolgozója szerint is \"kicsit nevetségesen\" hangozhat a dolog, de a program hatását vizsgáló kísérlet még a legszkeptikusabbakat is meggyőzte.

A magzat korai, első mozgásaira utaló Primary Movement nevet viselő módszert arra alapozta kitalálója, Martin McPhillips, hogy a méhen belüli mozgással tulajdonképpen a méhen kívüli életre készül a magzat.

A gyerekek még magzati korban egy sor mozgásformán és reflexmozdulaton mennek keresztül, ezeket azonban nagyjából egyéves korra teljesen kinövik.

Vannak olyan gyerekek, akik azonban soha nem jutnak túl a magzati korban kialakult szokásokon, és ez valamilyen oknál fogva visszafogja iskolai teljesítményüket.

A belfasti Queen's University pszichológia professzora által kidolgozott mozgássorozta pont ezeket a magzat-mozgásokat utánozza, előfordul, hogy például tánclépéseknek álcázva.

Eddig sokan kétkedtek a hatásában

Sok általános iskola kipróbálta már a módszert, de most először mérték fel tudományos kísérlet formájában a hatását.

A kutatásban összesen 1.000 gyerek fejlődését figyelték 13 iskolában. Egy részük naponta végigcsinálta a magzati tornát, másik részük nem.

Az eredmények önmagukért beszéltek: a magzati tornát végző gyerekek matematikai és olvasási teszteredményei jelentősen javultak.

Bár a kutatás eredménye alapján a módszer ígéretesnek bizonyult, még több kísérlet vár a magzati tornára, mielőtt általánossá válhat az északír iskolákban.