eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Conceptual composition, mans hand holding a big kitchen knife, as self defense   weapon or some kind of horror scene.
Nyitókép: dejankrsmanovic/Getty Images

Hátba döfte bérlőjét a zavart panziós

A Fővárosi Főügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza a külföldi állampolgárságú férfival szemben.

A vádirat szerint a vádlott, egy 60 éves, Magyarországon élő külföldi állampolgár egy panziót működtetett a XVI. kerületben, amelyben ő is ott lakott a családjával. A szálláshely egyik lakrészét a sértett nő és férje bérelték. A sértett és a vádlott jó viszonyt ápoltak, a nő segített a férfinak a hivatalos ügyei intézésében, illetve az orvosokkal való kapcsolattartásban, mivel a vádlott nem beszélte jól a magyar nyelvet, magyarul írni és olvasni sem tudott.

A férfi 2022. márciusában Covid-19 vírusfertőzésen esett át, amely után időnként zavartság jelentkezett nála, és az is előfordult, hogy senkit nem ismert fel a környezetében. Emiatt a vádlott családja a sértett közreműködésével beutalót kért a férfi pszichiátriai vizsgálatára. A család kérésére a sértett 2021. június 25-én, a kora délelőtti órákban, a panzióban írásban összefoglalta a vádlott tüneteit, hogy ezzel is segítse majd a vizsgálatot. Eközben a vádlott megjelent és megkérte a sértettet, hogy olvassa fel, amit írt, majd mivel úgy ítélte meg, hogy a nő nem megfelelő adatokat írt róla, és valótlanul tüntette fel őt betegnek,

magához vett egy konyhakést, és az ablaknál ülő sértettet hátulról, jobb lapocka tájékon megszúrta.

Amikor a sértett védekezni kezdett, a vádlott folytatta a támadást, és megpróbálta többször is mellkason szúrni a nőt, aki ezeket azonban kivédte és végül el tudta venni tőle a kést. Ekkor a tovább dulakodó vádlottal szemben többen is a nő segítségére siettek, így a férfi elhátrált onnan, majd a feleségével hívták a rendőrséget. Ezzel egyidejűleg a sértett férje is értesítette a hatóságokat – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Az áldozat ténylegesen csak könnyű – 8 napon belül gyógyuló – sérüléseket szenvedett, de a támadás intenzitására és annak kitartó voltára, az elkövetés eszközére, valamint a szúrások irányára, a támadott testtájakra figyelemmel a vádlott cselekménye alkalmas lett volna súlyosabb, akár életveszélyes sérülés okozására is, amelynek elmaradása a sértett aktív védekezésének és a véletlennek köszönhető – teszik hozzá.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. Az ügyben kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján

a terhelt – az elkövetéskor is fennállt kóros elmeállapota miatt – nem büntethető.

Erre figyelemmel, az ügyészség indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék a vádlottat szemben – felmentése mellett – rendelje el a kényszergyógykezelését. A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

A kényszergyógykezelés a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó, határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×