eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hogyan vált egy milliomoscsemete hajléktalanná? - Portréfilm a combinos A. Áronról

2011-ben három egyetemista félórás filmet készített a napokban combinós gyilkossággal gyanúsított A. Áron Gergelyről. A félórás összeállítást megosztó Indafilm úgy fogalmaz, hogy talán a filmből érthetőbbé válik, hogy egy milliomoscsemete hogyan válhat hajléktalanná és mi vezetett a tragédiához.

Az akkor még szociológus hallgató Pétervári Péter, Tuba Máté és Dénes Ferenc "Mi a cél" című 2011-es filmjében látható, hogy hogyan élt már hajléktalanként A. Áron Gergely röviddel azután, hogy Baracskáról szabadult. Itt például a gyanúsított arról beszél, hogy miért költözött be önkényesen egy romos ingatlanba a hajléktalanszálló helyett.

"Amúgy nagyon otthonos érzés volt, hogy kijövök Baracskáról, meg előtte Győr, előtte Venyige és akkor megyek a Kunigundába, dettó ugyan az az egész, ugyan úgy az ajtók. Ami a jó hír, hogy a kulcs az nálam van."

A filmből kiderül, hogy A. Áron 5 lánytestvér mellett nőtt fel, szülei öt éves korára váltak el. A filmben erről Sarolta, Áron nővére is beszél.

"Tehát a mi szüleink nagyon durván és 3 évig váltak, amikor az Áron 2-től 5 éves volt. Ez egy nagyon-nagyon érzékeny időszak. Én 3-tól 6, tehát ezt mindegyikünk nagyon magán viseli ennek a nyomát."

Sűrű, különórákkal teli gyermekkorára - amikor még ügyvéd akart lenni - a gyanúsított így emlékezett vissza.

"Borzalmasan leterhelt gyerek voltam, tehát inkább édesapám volt nagyon céltudatos. (...) Volt olyan napom, hogy reggel lefutottam egy-két sziget-kört, onnan iskola, iskola után karate, karatéról áttéptem, már késve érkeztem a dzsúdóra és akkor úgy haza és akkor még gitároztam is."

A. Áronnak - saját elmondása szerint - gimnáziumi éveiben is kevés szabadideje volt, majd az első egyetemi felvételi kudarca komoly törést jelentett számára. 1 évig katona volt, majd felvették a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre. A gyanúsított megmutatja a Síp utcában, hogy hol volt utolsó lakása, ahol egyetemi évei alatt is lakott, és ahol - 34 négyzetméteren - később egy kávézót is kialakított.

"Tehát hazamentem, volt hogy - nyitva volt az ajtó természetesen - bulira érkeztem haza. Tehát amikor már be kellett zárnom az ajtót, mert már nagyobb lopások történtek, akkor is minden barátomnak igyekeztem kulcsot juttatni, tehát csomószor volt az, hogy megyek haza, este hatkor-hétkor és már buli van nálam. Ja, nem is tudtam."

Évekkel később a férfi Londonba költözött, budapesti lakását pedig egy évre kiadta, csakhogy a tervezettnél korábban tért vissza, de egyik barátja sem fogadta be, így vált hajléktalanná. Édesapja röviddel ezután elhunyt, ő pedig milliókat örökölt.

"Úgy voltam utcán, hogy két héten belül 15 millió volt a számlámon. (...) Tehát azért az elég kellemes volt. Tehát a totális szabadság. Gondold el, hogy utcán vagyok, de az az össz' egzisztenciális gondom, hogy "jaj, hol van a közelben egy ATM már megint?"

A. Áron a felvételen arról is beszél, hogy nem szokott verekedni:

"Mondjuk nem vagyok bunyós, tehát én nem személy elleni erőszak, általában tárgy elleni erőszak, tehát mit tudom én szétrúgok egy autót, annyira nem... vagy egy üvegajtót vagy berúgok egy ajtót, mert nem engednek be, ja és van egy hivatalos személy elleni erőszak."

A. Áron Gergely a gyanú szerint múlt héten egy idős nőt a villamos elé lökött a Margit hídnál, az asszonyt halálra gázolta az érkező szerelvény.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×