INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Felfüggesztették Tiszaderzs polgármesterét

Infostart / InfoRádió
Felfüggesztette tisztségéből Tiszaderzs polgármesterét az ellene folyó eljárás befejezéséig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a napokban - közölte a döntéshozó testület szóvivője.

Sándor Géza hangsúlyozta: azonnali hatállyal életbe lépett, ám ideiglenes határozatról van szó. A polgármester sorsa ugyanis a vele szemben jelenleg is folyamatban lévő per ítélethirdetésekor dől majd el.

A döntés megerősítheti Herédy Dezső felfüggesztését, de vissza is helyezheti az elöljárót korábbi jogkörébe.

Az ügyben a következő tárgyalást október 19-én tartják - tájékoztatott Sándor Géza, aki szerint nem tudni, hogy aznap megszületik-e majd az elsőfokú ítélet. Ha igen, akkor az ellen még fellebbezhet a felfüggesztett polgármester.

Sőt, akár ítélet nélkül is megszűnhet az eljárás, amennyiben Herédy Dezső lemond mandátumáról, vagy az ellene keresetet beterjesztő képviselő-testület visszavonja beadványát - tette hozzá.

Herédy Dezső a történtek kapcsán az MTI érdeklődésére kijelentette: az ügy jelenlegi szakaszában nem kíván nyilatkozni. Úgy vélte azonban, hogy az eljárás nem elsősorban az ő sorsát, hanem a választók akaratának tiszteletben tartását, a demokrácia egy szeletét teszi mérlegre. Éppen ezért - mondta -, nem kíván szélmalomharcot folytatni ellenfeleivel, bár az ügy valószínűleg elhúzódik a következő választásokig.

A község képviselő-testülete idén kora nyáron fordult keresettel a megyei bírósághoz, kezdeményezve a polgármester jogviszonyának megszüntetését és kérve hivatalából történő felfüggesztését. A képviselők álláspontja alapján az elöljáró sorozatos törvénysértő tevékenysége és mulasztásai indokolták a lépést.

Herédy Dezső ellen ezzel párhuzamosan vádiratot nyújtott be a Szolnok Városi Ügyészség is folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hűtlen kezelés gyanúja miatt.
Mivel a polgármester 2009. április elseje óta Abádszalókon vállalt helyettesítő háziorvosi feladatot, a teendői ellátásában saját elhatározásból tartósan akadályoztatott faluvezető jogkörét közel két hónapja a pénzügyi bizottság elnökére, Fótosné Czeglédi Zsuzsannára ruházta át a tiszaderzsi képviselő-testület.

A címlapról ajánljuk