INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 16. hétfő
Edit

hajóbaleset

budapest

hajó

duna

Budapest, 2019. május 29. Tűzoltó és rendőr figyeli a Dunát a Müpa előtti pontonról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. MTI/Szigetváry Zsolt

Felborult egy hajó a Dunán a Parlamentnél, több embert újraélesztettek

Infostart / MTI

A Hableányon 34-en voltak, 18 ember hollétéről tudnak, közülük 14-en egészségesen, épségben vannak, egy embert sikerült a parton újraéleszteni. 3 ember meghalt, és 16 ember hollétéről senki nem tud semmit, őket nagy erőkkel keresik. A keresést nehezíti, hogy rosszak a látási viszonyok, a megáradt Duna sodrása nagy. Cikkünk frissül.

Az M1 aktuális csatorna híradása szerint a felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, 32 utas és 2 fős legénység. A baleset okáról eddig nincs pontos információ, elképzelhető, hogy a szakadó esőben két hajó összeütközött.

A belügyi közlemény szerint 18 ember hollétéről tudnak, közülük 14-en egészségesen, épségben vannak, egy embert sikerült a parton újraéleszteni. 3 ember meghalt, és 16 ember hollétéről senki nem tud semmit, őket nagy erőkkel keresik. A keresést nehezíti, hogy rosszak a látási viszonyok, a megáradt Duna sodrása nagy.

Tűzoltók és rendőrök figyelik a Dunát a Lágymányosi hídról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt.
MTI/Szigetváry Zsolt
Tűzoltók és rendőrök figyelik a Dunát a Lágymányosi hídról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. MTI/Szigetváry Zsolt

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott.
A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy "14 egységgel" vannak a helyszínen.

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál.

A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít.

A hajó tulajdonosa korábban az Indexnek azt mondta, hogy a jármű ténylegesen elsüllyedt. A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik - tették hozzá. A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta - írták.

Rutin sétahajózásnak indult

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó - mondta az M1-en Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője. Mint mondta, semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják.

Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. A környezeti tényezők, köztük a sodrás is nehezíti a mentést - tette hozzá.

Pokoli rosszak a mentési körülmények

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása. A szakember szerint a hajóbaleset következtében nagy problémákat okozhat a sodródó hajóroncs is, amely a kikötőknél, a hídpilléreknek ütközhet, ezért minél gyorsabban be kell avatkozni. A protokoll ilyenkor az, hogy riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van - tette hozzá.

Mentők dolgoznak a Duna-parton, a Petőfi térnél a Parlament közelében felborult turistahajó egyik utasának mentésén 2019. május 29-én.
MTI/Mihádák Zoltán
Mentők dolgoznak a Duna-parton, a Petőfi térnél a Parlament közelében felborult turistahajó egyik utasának mentésén 2019. május 29-én. MTI/Mihádák Zoltán

Reflektorok pásztázzák a folyót

Az M1 tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.

Tűzoltó és rendőr figyeli a Dunát a Müpa előtti pontonról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt.
MTI/Szigetváry Zsolt
Tűzoltó és rendőr figyeli a Dunát a Müpa előtti pontonról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt. MTI/Szigetváry Zsolt

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, hogy több sérültet látnak el. Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a hajóbaleset sérültjei - erről már Zacher Gábor beszélt az M1-en. A toxikológus hangsúlyozta, hogy a lehűlés komoly fenyegetést jelent.

A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Negyed tízkor futott be a riasztás

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába. Azt írták,

a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Erőteljesen árad a Duna Budapestnél

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en azt mondta: a Duna pár órája újra áradni kezdett. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018