eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétől teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Divat lett a leszokás: 2040-re fel kell nőnie egy dohányzásmentes generációnak

Az elmúlt húsz évben nőtt a leszokási kedv Magyarországon, de a dohányzás visszaszorítása továbbra is összetett népegészségügyi és szakpolitikai feladat – mondta az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Bogos Krisztina.

Frissült a dohányzásról való leszokást támogató szakmai irányelv, amely összefoglalja a program egyes lépéseit, rávilágít az alternatív dohánytermékek veszélyeire és kitér a gyógyszeres terápiákra is – hangzott el a május 31-i dohányzásmentes világnapon.

Bogos Krisztina főorvos, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója kiemelte, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira.

„A 2021-ben megjelent európai rákellenes terv egyik célkitűzése nem kevesebb, mint hogy 2040-re felnőjön egy dohányzásmentes generáció, vagyis az Európai Unió lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon. Ennek eléréséhez széleskörű összefogás szükséges.”

Bogos Krisztina kiemelte:

a hagyományos dohánytermékek fogyasztása csökkent, ugyanakkor növekszik az egyéb, alternatív termékek használata a fiatalok körében.

„A dohányzás elleni törekvések, rendkívüli erőfeszítések hatására az elmúlt évek során a dohányzás mértéke világszerte csökkent, de még mindig sokat kell tenni a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében. Komoly gondot jelent – a hazai felmérések is azt mutatják –, hogy míg a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának mértéke csökken, aggasztó módon növekszik az úgynevezett hevített dohánytermékek, az e-cigaretta használata, és különösen a fiatalok körében. Ezek használata tulajdonképpen ugyanolyan káros, és ezt a függőséget erősítik” – mondta a főigazgató.

Fényes Márta tüdőgyógyász-szakorvos, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója az év elején frissített leszokást támogató szakmai irányelvekről beszélt.

„Ha egy dohányos eltökéltsége, motivációja valamilyen szinten már értékelhető, akkor az egészségügyi ellátórendszerben a leszokást támogató technikával 100-ból 20-30 embernél már fenntartott absztinenciaarány érhető el. Ez egy visszaesésekkel tarkított folyamat, ezért szükséges a leszokó dohányosok folyamatos utánkövetése” – mondta a tanácsadó.

Fényes Márta elmondta, az országban 105 helyszínen érhető el olyan egészségfejlesztési iroda, ahol leszokástámogató szakemberek segítségét lehet kérni. Kérdésre válaszolva kiemelte,

a telefonos tanácsadásokra nagyjából ezer hívás érkezik évente, a hívók 40 százaléka kezdi el a programot és 16 százalékuk sikeresen le is szokik.

Az egészségközpontok programjaiban több ezren vesznek részt évente.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×