eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétől teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Divat lett a leszokás: 2040-re fel kell nőnie egy dohányzásmentes generációnak

Az elmúlt húsz évben nőtt a leszokási kedv Magyarországon, de a dohányzás visszaszorítása továbbra is összetett népegészségügyi és szakpolitikai feladat – mondta az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Bogos Krisztina.

Frissült a dohányzásról való leszokást támogató szakmai irányelv, amely összefoglalja a program egyes lépéseit, rávilágít az alternatív dohánytermékek veszélyeire és kitér a gyógyszeres terápiákra is – hangzott el a május 31-i dohányzásmentes világnapon.

Bogos Krisztina főorvos, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója kiemelte, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira.

„A 2021-ben megjelent európai rákellenes terv egyik célkitűzése nem kevesebb, mint hogy 2040-re felnőjön egy dohányzásmentes generáció, vagyis az Európai Unió lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon. Ennek eléréséhez széleskörű összefogás szükséges.”

Bogos Krisztina kiemelte:

a hagyományos dohánytermékek fogyasztása csökkent, ugyanakkor növekszik az egyéb, alternatív termékek használata a fiatalok körében.

„A dohányzás elleni törekvések, rendkívüli erőfeszítések hatására az elmúlt évek során a dohányzás mértéke világszerte csökkent, de még mindig sokat kell tenni a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében. Komoly gondot jelent – a hazai felmérések is azt mutatják –, hogy míg a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának mértéke csökken, aggasztó módon növekszik az úgynevezett hevített dohánytermékek, az e-cigaretta használata, és különösen a fiatalok körében. Ezek használata tulajdonképpen ugyanolyan káros, és ezt a függőséget erősítik” – mondta a főigazgató.

Fényes Márta tüdőgyógyász-szakorvos, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója az év elején frissített leszokást támogató szakmai irányelvekről beszélt.

„Ha egy dohányos eltökéltsége, motivációja valamilyen szinten már értékelhető, akkor az egészségügyi ellátórendszerben a leszokást támogató technikával 100-ból 20-30 embernél már fenntartott absztinenciaarány érhető el. Ez egy visszaesésekkel tarkított folyamat, ezért szükséges a leszokó dohányosok folyamatos utánkövetése” – mondta a tanácsadó.

Fényes Márta elmondta, az országban 105 helyszínen érhető el olyan egészségfejlesztési iroda, ahol leszokástámogató szakemberek segítségét lehet kérni. Kérdésre válaszolva kiemelte,

a telefonos tanácsadásokra nagyjából ezer hívás érkezik évente, a hívók 40 százaléka kezdi el a programot és 16 százalékuk sikeresen le is szokik.

Az egészségközpontok programjaiban több ezren vesznek részt évente.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×