eur:
396.56
usd:
369.77
bux:
70319.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: Baranyi Róbert/Budapest Airport

Újra magyar többségi tulajdonba került a ferihegyi reptér - a napi hírei

Nagybajcsnál már tetőzött a Duna, a fővárosban este 8-kor lezárták az alsó rakpartokat. Moszkva fegyvereket szállíthat az Egyesült Államok bármely ellenségének.

Aláírták a Budapest Airport megvételéről szóló megállapodást, így csaknem 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A vételár 3,1 milliárd euró, emellett 1 milliárd 440 millió eurónyi hitel is terheli a tranzakciót. A magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

Átadták az új, Kalocsa és Paks közötti Duna-hidat, amely Tomori Pál nevét viseli. A híd a Duna magyarországi főágán a 20. átkelő, ennek köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő egy óráról körülbelül 15 percre csökken. Az új híd 946 méter hosszú, a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint.

Nagybajcsnál már tetőzött a Duna 642 centiméteres vízállással, már lassú apadás kezdődött - derült ki a vízügy honlapjáról. A Duna magas vízállása miatt a fővárosban ma este 8 órától lezárták a budai és a pesti alsó rakpartokat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, a szakemberek folytatják az árvízvédelmi munkálatokat a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. Eközben a bajor árvízi helyzet továbbra is súlyos, a halálos áldozatok száma 5-re emelkedett.

Elutasította az ügyészség a Demokratikus Koalíció EP-listavezetőjének a köztársasági elnököt érintő feljelentését – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Dobrev Klára beadványa szerint az államfő 2014. és 2019. között alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert összeférhetetlen módon ügyvédként is dolgozott. Az ügyészség azonban megállapította, megválasztása előtt kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését.

Együttműködne a Tisza párttal az Európai Néppárt frakcióvezetője az európai parlamenti választások után - értesült a Politico. A lap szerint Manfred Weber örülne, ha Magyar Péter pártja csatlakozna frakciójukhoz.

Megkezdődtek az európai parlamenti választások az Európai Unióban, reggel Hollandiában nyíltak meg elősként a szavazóhelyiségek. A legtöbb tagállamban, köztük Magyarországon is vasárnap tartják a szavazást.

Szijjártó Péter egyedüli uniós külügyminiszterként vesz részt Vlagyimir Putyin Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumán – írja közleményében a Momuntum elnöke. Donáth Anna szerint a magyar tárcavezető az orosz háborús propaganda eszközeként viselkedik.

A nyomás ellenére se adja fel Magyarország az oroszokkal a gázvásárlási együttműködést – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Gazdasági Fórumon. Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány a nemzeti szuverenitás elleni támadásként tekint minden olyan intézkedésre, amely veszélybe sodorhatja a biztonságos energiaellátást.

Máris bevethettek amerikai fegyvereket orosz területen lévő célpontok ellen az ukránok - értesült az AP hírügynökség. Eközben az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese jelezte, Moszkva fegyvereket szállíthat az Egyesült Államok bármely ellenségének. Dmitrij Medvegyev arra reagált, hogy az orosz államfő Szentpéterváron arról beszélt: Moszkva lépéseket vett fontolóra arra válaszul, hogy Kijev az Oroszország elleni csapásokhoz nyugati fegyvereket kap.

Magyarország külügyminiszteri szinten vesz részt a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson. Szijjártó Péter Szentpéterváron kijelentette azt is: a magyar kormány sajnálatosnak tartja, hogy Oroszország nélkül rendezik meg a konferenciát.

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába - jelentette ki Helsinkiben az atlanti-szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg az Alexander Stubb finn elnökkel közösen tartott tájékoztatón hangsúlyozta: a NATO szerint jelenleg egyetlen tagállamát sem éri közvetlen fenyegetés.

Klaus Iohannis román elnököt látná szívesen a NATO-főtitkári poszton a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a Mandinernek adott interjúban úgy fogalmazott, Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja, Mark Rutte holland kormányfővel szemben.

Izrael légicsapást mért egy ENSZ-iskolára a Gázai övezet középső részén, a támadásban csaknem 30-an meghaltak – írja a BBC. Az izraeli hadsereg szerint az iskolában a Hamász parancsnoki állása működött.

25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött az Európai Központi Bank. Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába ezzel 4,25 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,5 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 3,75 százalék lesz.

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette a madárinfluenza H5N2 néven ismert törzsének első halálos emberi fertőzését Mexikóban. A több alapbetegségben szenvedő, 59 éves férfi Mexikóvárosban került kórházba miután megfertőződött a vírussal, és áprilisban halt meg.

A kelet-csehországi Pardubicében összeütközött két vonat. A balesetben, amelynek okát még vizsgálják, 4-en meghaltak, 20-an megsérültek.

Újabb öt évre Baán László eddigi főigazgató marad a Szépművészeti Múzeum vezetője. Baán László kinevezése november végén jár le, ő volt a pályázaton ő volt az egyetlen induló a következő ciklusra is.

Címlapról ajánljuk

Magyar Péter hangfelvételei: az ügyészség megszüntette mind a három nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség beszámolt arról, hogy hol tart a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás. Kiderült: átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után megszüntették a nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×