eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: "Nem tudom, hogy van-e még följebb"

A miniszterelnök a török államfővel folytatott megbeszélései után közölte: a diplomácia nyelvén ez a legszorosabb, baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki, benne van a két nép szándéka, ami arról szól, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire ezt csak két nép és ország teheti.

Orbán Viktor a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy szerinte a magyarok elvesztették az előző évszázadot, de a következőt meg akarják nyerni és ehhez keresnek szövetségeseket. Ennek megfelelően vasútfejlesztési és hadiipari együttműködési megállapodásokat kötött a két ország egymással - számolt be az eseményről az index.hu.

Budapest, 2023. december 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Budapest, 2023. december 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő az energiabiztonságot illetően hangsúlyozta, hogy Törökország segítette Magyarországot a földgáztranzitban. Most abban is megállapodtak, hogy már nemcsak szállítanak gázt Törökországon keresztül, hanem vásárolnak is tőlük. Arról is beszélt, hogy a magyar uniós elnökség idején szeretnék megújítani az 1995-ben, az EU és Törökország között kötött vámunió megállapodást. Ugyanakkor a vízumliberalizáció ügyében is támogatjuk Törökországot.

Recep Tayyip Erdogan drága barátjának nevezte Orbán Viktort,

valamint hangsúlyozta, elkötelezettek, hogy elérjék a hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, ennek érdekében szeretnék ösztönözni a kölcsönös befektetéseket.

Budapest, 2023. december 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A török elnök elárulta, hogy uniós ügyekről és a gázai fejleményekről is beszéltek.

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta, hogy a háborút nem lehet erőszakkal megoldani, ezért Ukrajnában a diplomáciai megoldásra fókuszálnak. Mint mondta: szeretnék, ha Gázában is mielőbb véget érne az erőszak és mindent megtesznek a tűzszünet érdekében, hogy ne eszkalálódjanak a harcok.

A vezess.hu azt írta még a tárgyalások alatt, hogy a török elnököt Orbán Viktor vitte körbe a városban, egyik helyszínről a másikra, méghozzá egy TOGG T10X modellel, amely a török autógyártó járműve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×