eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
T72-es típusú tankok legénységei az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország és a NATO sem sodródhat bele az ukrajnai háborúba - a nap hírei

Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon. Nagy-Britannia csatlakozott a csendes-óceáni szabadkereskedelmi szerveződéshez.

Magyarország és a NATO sem sodródhat bele az ukrajnai háborúba - jelentette ki a Kossuth rádióban a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a NATO és Magyarország álláspontja megegyezik abban, hogy egyikük sem szállít halált okozó eszközt ebben a konfliktusban. Hozzátette ugyanakkor, hogy számos NATO-tagállam háborús retorikát folytat. A tárcavezető elmondta: Magyarország a háború közepette is fejleszti haderejét: a katonai kiadások az idén és jövőre is elérik a GDP 2 százalékát.

Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon – jelentette be a köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott a Ruandai Köztársaság elnökével. Novák Katalin kiemelte: ez az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök Ruandába látogat, ez szerinte mérföldkő lehet a kétoldalú kapcsolatokban.

Eddig nem vetettek be kazettás bombát az orosz erők, de válaszként megteszik - jelentette ki az orosz elnök az orosz állami televízióban. Vlagyimir Putyin kiemelte: Oroszországnak kellő mennyiségű kazettás bombája van raktáron, egyúttal bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez. Kijev az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat, az amerikai védelmi minisztérium korábban megerősítette, hogy a szállítmány megérkezett Ukrajnába.

Megerősítette az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos hogy a Wagner orosz magánhadsereg katonái Fehéroroszországban vannak. Stanislaw Zaryn a Twitteren azt közölte, hogy becslésük szerint több száz zsoldos érkezett a Lengyelországgal szomszédos Fehéroroszország területére. Az ukrán határőrség szóvivője szintén azt mondta, hogy Wagner-katonákat szállító konvoj érkezett szombat hajnalban Fehéroroszország területére Oroszországból. A konvoj a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszpont felé tartott.

Szeptemberben lemond tisztségéről a brit védelmi miniszter. Ben Wallace családi okokra hivatkozott – közölte a BBC. A politikus elmondta: bár a következő parlamenti választáson nem indul, kizárt, hogy idő előtt távozzon a pozíciójából. A tárcavezető 3 miniszterelnök alatt is ugyanezt a posztot töltötte be, és fontos szerepe volt abban is, hogy az Egyesült Királyság milyen választ adott az ukrajnai háborúra. Ben Wallace a NATO-csúcson arra hívta fel Ukrajna figyelmét, hogy Kijevc helyesen tenné, ha az eddigi nyugati katonai segítségért hálát tanúsítana.

Nagy-Britannia hivatalosan csatlakozott az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség nevű szabadkereskedelmi szerveződéshez. A brit belépést véglegesítő jegyzőkönyvet ma írta alá az üzleti és kereskedelmi miniszter. London egy évvel a brexit után terjesztette be csatlakozási kérelmet a 11 ország képviselőit tömörítő szervezethez. Az egyezménynek eredetileg tagja lett volna az Egyesült Államok is, de Donald Trump volt amerikai elnök kilépett a szervezetből.

Megérkezett az ENSZ tankhajója a Jemen partjainál rozsdásodó tankerhez. A tervek szerint a Nautica nevű hajóra áttöltik a Safer tankerből az 1,1 millió hordónyi olajat, megakadályozva ezzel egy környezeti katasztrófát. A világszervezet tájékoztatása szerint az áttöltés már a napokban megkezdődhet, és előreláthatólag három hetet vesz majd igénybe. Az ENSZ-projektvezetője szerint nagy a katasztrófa kockázata. Mint mondta: a munkálatokat nehezíti a tikkasztó hőség, az elöregedett vezetékek és a környező vizekben telepített tengeri aknák.

A Kanári-szigeteken több mint 4000 embert menekítettek ki La Palmában, miután erdőtűz söpört végig a sziget északnyugati részén. A regionális kormány a gyorsan terjedő erdőtüzek veszélye miatt riasztotta a szomszédos szigeteket, köztük Tenerifét és Gran Canariát. La Palmában 4500 hektárnyi földterület és tucatnyi ház már megsemmisült. A tűz akkor keletkezett, amikor Dél-Európában a hőmérséklet megdöntheti a kontinens jelenlegi rekordját. Több mint 15 olasz városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében adtak ki legmagasabb fokú riasztásokat.

Itthon elszállították a második világháborús szovjet repeszbombát a gárdonyi kempingből a tűzszerészek. A rendőrség a művelet idejére kiürítette a területet, ahol egy fürdőző egy 15 kilogrammos szerkezetet talált a vízben. Mivel a robbanóeszköz szállítható állapotban volt, elvitték a honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a választási törvény módosítása miatt a Párbeszéd – jelentette be a párt frakcióvezetője. Szabó Tímea elmondta: a Fidesz néhány hete nyújtott be egy törvénymódosítást, amely több ponton megváltoztatta az elektronikus ügyintézést. Azonban a szavazás előtt a törvényalkotási bizottsághoz benyújtott újabb módosítások alapjaiban változtatják meg az önkormányzati választások megtartását. A párt szerint a módosítások több ponton is sértik az alaptörvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×