eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a brit Rolls-Royce új kutatás-fejlesztési beruházásának bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 12-én. A cég a jövő közlekedéséhez szükséges eszközöket fog tervezni budapesti központjában, alkatrészeket hibrid és elektromos repülőgépekhez, nagysebességű generátorra alapuló rendszereket. A 6,9 milliárd forint értékű projektet az állam mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva húsz mérnöki munkahely létrejöttéhez a jelenlegi százhúszon felül.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az idei évben is növekedési pályán tartható a magyar gazdaság - közölte a külgazdasági és külügyminiszter - a nap hírei

A nyár végére megközelítheti a 40 milliárdot a fővárosi önkormányzat hiánya. Csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt

Az idei évben is növekedési pályán tartható a magyar gazdaság - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Sopronbánfalván, a kormány kihelyezett ülésének helyszínén. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az eddigi legmagasabb első öthavi exportteljesítményét nyújtotta a magyar gazdaság, az összeg meghaladta a 63,5 milliárd eurót, ami 11 százalékos növekedés a tavalyi rekordévhez képest. Hozzátette: az import csak 2 százalékkal növekedett, így a tavalyi energiaár-emelkedés okozta visszaesés után az idei év első öt hónapja után a magyar gazdaság külkereskedelmi mérlege ismételten pozitívba fordul.

Májusban 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – ismertette a KSH. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében éves összevetésben csökkenés, a legnagyobb súlyú jármű- és a villamos berendezés gyártásában viszont növekedés látható.

Jelenleg egy 16,3 százalékos kamatozású folyószámlahitelből működik a főváros, amelynek számláján 1 milliárd 100 millió forint hiány van, amely a nyár végére megközelítheti a 40 milliárdot – közölte a főpolgármester helyettes. Kiss Ambrus a főváros aktuális pénzügyi helyzetéről tartott rendkívüli tájékoztatón elmondta: a legközelebbi érdemi bevétel az iparűzési adó lesz szeptemberben. Ezen felül várja, hogy a kormány kifizesse a Lánchíd felújításának ráeső részét, illetve a fővárosi vízművek rezsitámogatását, továbbá engedélyezze a fejlesztési hitel felvételét. A főpolgármester helyettes megerősítette: a közösségi közlekedést mindenképpen fenntartja a fővárosi önkormányzat.

Jelentős családvédelmi intézkedéseket vezet be az önkormányzat Józsefvárosban. Szeptembertől évente 60 ezer forint bölcsődei támogatást kapnak a kisgyerekes családok. Háromszorosára nő az iskolakezdési támogatás, amely minden első osztályos gyerek szüleinek automatikusan jár. BKK-bérletet kapnak a rászoruló diákok.

Július 15-től augusztus közepéig a hét minden napján megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. A fővárosi önkormányzat a pesti oldalon, a Lánchíd és az Erzsébet híd között alakított ki vízparti teraszt. A tájékoztatás szerint a gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot az Eötvös tér és az Irányi utca között. Erre az útszakaszra szombattól egy hónapon át nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők.

Alkotmánybírósághoz fordul az akkumulátorgyárakról szóló népszavazással kapcsolatban az LMP, miután a Kúria elutasította népszavazási kérdésük jogorvoslatát. A párt szerint a Kúria népszavazási kérdésük elutasításakor politikai döntést hozott, elvéve a döntés alapvető jogát a magyar emberektől.

Csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt. A létesítmény honlapján azt írta: a Duna vízhőmérséklete az erőmű mérési szakaszánál elérte a 29,7 Celsius-fokot, ezért a 2., 3. és 4. blokkokon összesen 240 megawatt leterhelést hajtottak végre.

Időben érkezett a nyári növények számára a szerda éjjeli heves zivatarrendszer - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az agrometeorológiai elemzésben a szervezet azt írta: az esőzés sokfelé jelentősen növelte a talaj nedvességtartalmát. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú, köszönhetően a téli félév bő csapadékának.

Magyarországon 19,7 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás az első fél évben az előző év azonos időszakához képest- közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség. A szervezet adatai szerint az érintett időszakban 12,2 százalékkal kevesebb benzin és 24 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott.

Növelte a világ idei olajkeresletére tett becslését az OPEC. Az idei világgazdasági növekedési előrejelzésén nem változtatott a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az euróövezetét ugyanakkor kissé rontotta, az oroszországit pedig javította. Az OPEC havi piaci jelentése szerint a világ olajkereslete 2023-ban várhatóan napi 2,4 millió hordóval nő.

Szerves anyagokat fedezett fel a Mars Jezero kráterében az amerikai űrkutatási hivatal marsjárója - derült ki a Nature című folyóiratban frissen közzétett tanulmányból. A kutatók számos különböző magyarázatot vetettek fel a vörös bolygó szerves anyagainak eredetére: mint a víz-kőzet kölcsönhatások, a bolygóközi por vagy meteorok, de azt sem zárták ki, hogy esetleg élőlényből származnak.

Három drámasorozat: az Utódlás, a The Last of Us és a Fehér Lótusz című kapták a legtöbb jelölést az Emmy-díjra - ismertette a BBC. A legtöbb, 27 Emmy-jelölést az Utódlás című sorozat kapta. Utána 24 jelöléssel a The Last of Us szerepel. A Ted Lasso című vigjáték sorozatot 22 díjra jelölték. A színészi alakításokat díjazó Emmyk jelöltjei között szerepel Jeff Bridges, Pedro Pascal, Brian Cox, Bella Ramsey és Jenna Ortega is.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×