eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

A Ravasz Róka tagjai figyelik a szabolcsi medvéket

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében több medvét is észleltek vadászok a Ravasz Róka Földtulajdonosi Vadásztársaság területén - közölte a Vadászkamara.

Közleményükben azt írják, hogy a mintegy 70 ezer vadászt képviselő Országos Magyar Vadászkamara fontosnak tartja leszögezni: a fokozottan védett fajokkal (így a barna medvével is), annak egyedeivel a vadgazdálkodási ágazatnak nincs teendője.

Ezután idézik a természet védelméről szóló 1996. évi törvényt, amelynek lényege, hogy "tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése..."

A közleményben kiemelik, hogy a nagyragadozók jelenlétéből fakadó, esetlegesen kialakuló konfliktusos helyzetek, problémák megoldása a hivatalos állami természetvédelem illetékességébe tartozik, amely természetesen tud az állatok jelenlétéről a szóban forgó területen.

Magyarázatul a helyzetre hozzáteszik: "érdemes tudni, hogy a medvék nem keresik az ember társaságát, és hazánkban emberemlékezet óta nem tudunk medvetámadásról".

Ami a konkrét esetet illeti:

a Ravasz Róka területén megjelent nagyragadozókat a vadásztársaság illetékesei – természetesen az egyedek zavarása nélkül – folyamatosan figyelik,

igyekeznek követni mozgásukat vadkamerák segítségével vagy a nyomok alapján. Amennyiben viselkedésük indokolja, természetesen jelezni fogják az érintetteknek.

Június 2-án írtunk arról, hogy Tuza Gábor, Sirok polgármestere felhívást tett közzé közösségi oldalán, melyben azt írta, Almalápa és a Szabás környékén, a 24-es út Eger felőli bevezető részén medvét, medvenyomot észleltek. Hangsúlyozta, ez egy információ, figyelemfelhívás, nem pánikkeltés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×