eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
F-35A, izraeli légierő, ötödik gebnerációs vadászgépei. Forrás:Twitter/Spriter
Nyitókép: Forrás:Twitter/Spriter

Nagyot lép előre a román hadsereg

A román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) jóváhagyta kedden a román légierő ötödik generációs többcélú harci repülőgépekkel történő felszerelését.

A nemzetbiztonsági testület arra hivatkozott, hogy az F-35-ösök fejlett érzékelőkkel és nagy pontosságú, intelligens lövedékekkel rendelkeznek, valós idejű, titkosított kommunikációra képesek a földi légvédelemmel és más repülőgépekkel, mindez pedig alkalmassá teszi őket a légi fölény megszerzésére és megőrzésére, a légtér szuverenitásának megvédésére.

A védelmi testület szerint a légierő fejlesztési koncepciójának kidolgozásánál fontos szempont volt Románia számára, hogy hatékony, hiteles, a lehetséges agressziót elrettentő, a NATO- és EU-tagsággal járó kötelezettségek teljesítésre alkalmas légvédelmet építsen ki, és fejlessze együttműködési képességét a szövetségesekkel.

A CSAT a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetének alakulását, és

a "moldovai demokratikus folyamatokat érintő külső beavatkozásokat" is elemezte,

és úgy értékelte: Ukrajna és Moldova határozott támogatásának folytatása közvetlenül hozzájárul Románia biztonságának erősítéséhez.

Romániában 2019 márciusában állt szolgálatba az első, Portugáliából beszerzett, 16 darab használt F-16-os gépből álló repülőraj. A bukaresti védelmi tárca korábbi közlése szerint az országnak legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőszázadra van szüksége légtere védelméhez. Románia tavaly írt alá szerződést Norvégiával további 32 használt F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról. Ezeket várhatóan idén, és 2024 folyamán fogják leszállítani.

Az F-16-os századokra átmeneti megoldásként tekintenek, az ötödik generációs F-35-ös harci repülők beszerzéséig. A román hadsereg fegyverzetellátási főigazgatósága vezetőjének korábbi nyilatkozata szerint

az első F-35-ösöket 2030 után tervezik hadrendbe állítani.

A légtér védelméből egyelőre a román légierő izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépei is kiveszik még a részüket. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt, és a légierő az idén megkezdte a MiG-21 Lancerek kivonását a szolgálatból.

(A nyitó képen az izraeli légierő F-35A típusú többfeladatú harci gépei láthatók.)

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×