eur:
394.39
usd:
367.24
bux:
0
2024. június 19. szerda Gyárfás
Belvízben álló fa Hortobágy település közelében 2023. január 19-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megint eső kellene a gazdáknak, ráadásul a mandula is virágzik, pedig újra jön a hó

Jól jönne az őszi vetésnek a csapadék, mert a február nagy területen meglehetősen száraz volt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat heti elemzésében.

A meteorológiai szolgálat a honlapján közzétett elemzésében azt írta, az elmúlt hét napban az ország felett átvonuló időjárási frontok sokfelé hoztak csapadékot, többnyire kisebb esőt, a déli országrészben azonban számottevő mennyiség esett.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege azonban helyenként az 5 millimétert sem éri el, így országszerte a sokéves átlag alatt van. A talajok felső rétege az ország nagyobb részén tovább száradt, csak a déli és keleti határ térségében nedves, vizes a talaj teteje. A mélyebb rétegek azonban szinte országszerte telítettek a korábbi esők miatt.

Mivel a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén az elmúlt napokban komoly csapadék hullott, ezeken a folyókon árhullám vonul le, így bár a korábban belvízzel érintett, elsősorban alföldi táblák területi kiterjedése jelentősen csökkent, de a Körös, Maros és a Tisza alsó folyása menti térségben ismét emelkedett a belvizes területek nagysága. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jelenleg 5 Celsius-fok körül alakul.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de

az ország déli, délnyugati területeinek kivételével már várnának egy kiadósabb esőt.

Az enyhe időben a vegetáció a hónap közepén fejlődésnek indult, a som virágzása már az északkeleti országrészben is megkezdődött, a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is megpattantak Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása, az éjszakai gyenge fagyok, délen a kevés hó visszafogta a növények túl korai fejlődését.

Az elemzés szerint a folytatásban változékony, kora tavaszi időre kell számítani: kezdetben még enyhe idő várható, majd vasárnaptól már hidegebb, hétfőtől hideg és nedves léghullámok érkeznek. A hétvége jobbára száraznak ígérkezik, majd hétfőtől több hullámban várható csapadék, eső, hó vegyesen, a jövő hét közepéig összesen 5-10 milliméter csapadék hullhat, de délnyugaton több is eshet. Vasárnaptól csökkenni kezd a hőmérséklet, a jövő héten a minimumok 0, a maximumok pedig 5 fok körül alakulnak majd.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×