eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke a Budapesti Értéktőzsde kereskedését indító csengetésén 2019. november 22-én. Az értéktőzsdén huszonöt éve kezdték meg a kereskedést a társaság részvényeivel.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Bogsch Erik tárgyalna a kormánnyal a különadóról

A Richter Gedeon Nyrt. elnöke szerint a harmadik különadó már a társaság kutatás-fejlesztési területét is veszélyezteti.

Tárgyalást kezdeményez a Richter Gedeon Nyrt., hogy a kormány módosítsa az idei gyógyszeripari különadót – jelentette be a vállalat elnöke a társaság negyedéves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Bogsch Erik az InfoRádiónak ezt követően azt mondta, hogy ha nincs árfolyamnyereség, akkor nincs mire hivatkozva befizetni a különadót, ami ráadásul a hazai cégeknek nagy versenyhátrányt okoz a külföldi gyógyszergyártókkal szemben.

"Az már látszik, hogy a negyedik negyedévben, ami korábban volt nyereség, elszállt, tehát minimális nyereség volt 2022-ben. 2023-ban pedig az előzetes várakozások szerint

kifejezetten árfolyamveszteségünk lesz. Ha így lesz, úgy gondoljuk, ez az adó már nem áll"

– szögezte le.

A kormánnyal való egyeztetési folyamatnak még az elején vannak, de nagyon bizakodó, hogy lesz előrelépés.

Arról is beszélt, hogy az egyeztetés "a magyarországi gyártókra vonatkozik", de azon belül a Richtert érinti legfájóbban a kormányzati intézkedés.

"Mások is azt szeretnék, hogy ez a különadó minél előbb megszűnjön, látok is rá reális lehetőséget" - fogalmazott Bogsch Erik.

A gyárelnök arról is szólt, hogy

három különadót is fizetnek

a gyógyszeripar szereplői, de az volt a legsúlyosabb, amely alapján 28 milliárd forintot kellett befizetniük a 2022-es év számai alapján.

Ha a 2022. december 23-i kormánydöntéssel bevezetett különadó marad, Bogsch Erik szerint csorbát szenved a kutatás-fejlesztési tevékenység, de a béremelési tervekbe is beleszólhat a sarc. A Richter viszont nem készül a különadó fenntartására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×