eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: kreszvaltozas.hu

Váratlan fordulat: régi-új fegyvert vetnek be a rendőrök a gyorshajtók ellen

A korábban már kiselejtezett Fáma III típusú traffipaxokat felújították, és már tizenegyet munkába is állítottak.

Felújított állapotban, bővített képességekkel vették vissza a rendőrség szolgálatába a Fáma III. lézerelvű sebességmérőket – erre figyelmeztetnek az ORFK Baleset-megelőzési Bizottságának oldalán, a kreszvaltozas.hu-n.

Rendőrségi körökben mindig is közkedvelt volt a sebességmérő eszköz, mert amellett, hogy pontosan mérnek, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan végzik a dolgukat. Az idő előrehaladtával azonban megtizedelődött az állományuk, de többnyire nüansznyi hibák miatt. Ezért a rendőrség megbízható céget keresett a traffipaxok javítására, korszerűsítésére – végül sikerrel is járt.

Tavaly decemberre a mintapéldány is elkészült, és miután az sikeresen vizsgázott a hitelesítés során (a procedúrán amúgy minden eszköznek át kell esnie kétévente), további készülékek korszerűsítésére került sor. Január végéig összesen 11 készülék menekült meg, melyek a sikeres hitelesítés után visszakerültek a kapitányságokhoz. Mivel eddig pozitívak a tapasztalatok, az ORFK további készülékek felújítását tervezi.

A Fáma III. típusú lézeres traffipaxokkal 2001 óta dolgoznak a magyar rendőrök. Első körben 19 darabot szereztek be, majd 2003 és 2005 között 21, 2006-tól 2008-ig pedig további 33 példány érkezett a hatóságok kötelékébe. A felújított darabok mind a legutóbbi beszerzésből származnak. A korszerűsítés során a külsőségek mellett kicserélték a csatlakozókat és a kábeleket, míg az akkumulátorcsomagokat felújították. Egy tartót is felszereltek a készülékekre, így azokra nagyobb méretű LCD-kijelzőt is fel lehet helyezni.

A készülék azért is „veszélyes” a járművezetőkre nézve, mert messzire, akár 1800 méterre is ellátnak, és nemcsak álló-, hanem mozgóképek rögzítésére is képes – a GPS-moduljuknak köszönhetően akár mozgó járműből is –, ezért egyéb szabálytalanságok dokumentálására is alkalmas, mint például a tilos jelzésen áthaladás vagy a záróvonal-átlépés. A hatóságoknál mindemellett azzal is nagy népszerűséget váltott ki ez a traffipaxfajta, mert a radardetektorok nem vagy esetlegesen szúrják ki, a blokkolóknak sincs sok esélyük vele szemben.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×