eur:
394.72
usd:
367.45
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Vitorlás hajók egy kikötőben Balatonfenyvesen 2022. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Átlépte a lélektani határt a Balaton, ezt kevesen hitték volna

Kedd reggel 100 centit mutatott a balatoni vízmérce. Novemberben még csak 69 centis volt a tó.

Négy nap stagnálás után kedden reggel 100 centit mutatott az átlagos balatoni vízmérce. Siófoknál egyenes 102 centi volt a hivatalos vízállás. Ott már 3 napja elérte a magyar tenger a 100 centit.

Ahogy az Infostarton már többször beszámoltunk róla, a novemberi kritikusnak mondható 69 centi után decemberben kezdett emelkedni a Balaton vízszintje. A szakemberek szerint ez természetes folyamat, de a laikusok közül sokan kételkedtek abban, hogy ismét ilyen magas lesz a tó vízállása.

Két hete egyébként érdekes jelenség is volt a Balatonnál: megbillent a vízszint, azaz az erős szél az egyik oldalról áthajtotta a vizet a másikra.

Mindenesetre az optimális 110-120 centis vízálláshoz még kellene eső, ezt a szintet (minimum 110 centi) április végére kellene elérje a Balaton.

A tónál most inkább a madarak jelentenek komoly veszélyt. Az Infostarton is megírtuk, hogy a vetési varjak súlyos károkat okoznak a parti területeken, de a kárókatonákra is lehet már vadászni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában, Donyecknél törnek előre az oroszok – Ukrajnai háborús híreink kedden

Súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában, Donyecknél törnek előre az oroszok – Ukrajnai háborús híreink kedden

Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Közben tovább folytatódnak a támadó hadműveletek a Donbasz-medencében, az oroszok szeretnék kitolni a frontvonalakat egészen Donyeck megye közigazgatási határáig. Most Toretszk városának bevétele az egyik fő prioritás Moszkva számára. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×