INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

robotsebészet

onkológiai intézet

polgár csaba

Műtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett első vidéki robotsebészeti eszközt 2022. szeptember 28-án adták át, amellyel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni.

Polgár Csaba: sokat ledolgozott többéves lemaradásából a hazai robotsebészet

Egyéves a robotsebészet az onkológiai ellátásban Magyarországon – mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Január 21-én volt egy éve, hogy az első magyarországi robotsebészeti műtétet elvégezték az Országos Onkológiai Intézetben, majd néhány nappal később jött a következő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben – mondta Polgár Csaba.

Mindkét intézményben több mint kétszáz, elsősorban daganatsebészeti beavatkozást tudtak ezzel a módszerrel végrehajtani, a kétharmada urológiai, prosztata-, vese- és hólyagműtétét volt, de a nőgyógyászati beavatkozások – méhnyak-, méhtest- és petefészekrák-műtétek – száma is meghaladta a százat. Emellett tovább hat mélyen infiltráló endometriózis műtétjére is sor került bélrezekcióval, pedig szeptembertől az onkológiai intézetben negyven műtéttel elindult a hasivégbél-, vastagbél-, máj- és gyomorsebészeti program is – sorolta a főorvos.

Polgár Csaba rendkívül nagy előrelépésnek nevezte a robotsebészet magyarországi beindulását, miután hazánk a minimál invazív daganatsebészetben többéves lemaradásban volt. Örömtelinek nevezte, hogy májustól a Semmelweis Egyetem, ősztől pedig a Pécsi Tudományegyetem is gazdagodott egy-egy daVinci nevű robottal. Mint mondta, a technológia legfőbb hozadéka, hogy a sebészek precízebben, pontosabban tudnak operálni, ezáltal nemcsak a funkcionális eredmények lesznek jobban, hanem csökken a betegek rehabilitációja és felépülése, illetve rövidül kórházi tartózkodási idejük.

Miután robotot csak a nagyobb daganatsebészeti centrumokba érdemes telepíteni, a főigazgató úgy véli, összesen nyolc-tíz robotra lenne szükség Magyarországon, viszont azokat rendkívüli hatásfokkal kellene kihasználni. Megjegyezte, az eszközöket két műszakban lehet igazán költséghatékonyan üzemeltetni, ők is ennek a finanszírozásához szükséges pénz előteremtésén fáradoznak.

Az Országos Onkológiai Intézetben a mellkassebészetre és a fej-nyaksebészetre is szeretnék kibővíteni a műtéti palettát a robottal, amihez egy második eszközt be akarnak szerezni európai uniós források bevonásával.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

Sokat ledolgozott több éves lemaradásából a hazai robotsebészet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018