eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Műtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett első vidéki robotsebészeti eszközt 2022. szeptember 28-án adták át, amellyel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Polgár Csaba: sokat ledolgozott többéves lemaradásából a hazai robotsebészet

Egyéves a robotsebészet az onkológiai ellátásban Magyarországon – mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Január 21-én volt egy éve, hogy az első magyarországi robotsebészeti műtétet elvégezték az Országos Onkológiai Intézetben, majd néhány nappal később jött a következő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben – mondta Polgár Csaba.

Mindkét intézményben több mint kétszáz, elsősorban daganatsebészeti beavatkozást tudtak ezzel a módszerrel végrehajtani, a kétharmada urológiai, prosztata-, vese- és hólyagműtétét volt, de a nőgyógyászati beavatkozások – méhnyak-, méhtest- és petefészekrák-műtétek – száma is meghaladta a százat. Emellett tovább hat mélyen infiltráló endometriózis műtétjére is sor került bélrezekcióval, pedig szeptembertől az onkológiai intézetben negyven műtéttel elindult a hasivégbél-, vastagbél-, máj- és gyomorsebészeti program is – sorolta a főorvos.

Polgár Csaba rendkívül nagy előrelépésnek nevezte a robotsebészet magyarországi beindulását, miután hazánk a minimál invazív daganatsebészetben többéves lemaradásban volt. Örömtelinek nevezte, hogy májustól a Semmelweis Egyetem, ősztől pedig a Pécsi Tudományegyetem is gazdagodott egy-egy daVinci nevű robottal. Mint mondta, a technológia legfőbb hozadéka, hogy a sebészek precízebben, pontosabban tudnak operálni, ezáltal nemcsak a funkcionális eredmények lesznek jobban, hanem csökken a betegek rehabilitációja és felépülése, illetve rövidül kórházi tartózkodási idejük.

Miután robotot csak a nagyobb daganatsebészeti centrumokba érdemes telepíteni, a főigazgató úgy véli, összesen nyolc-tíz robotra lenne szükség Magyarországon, viszont azokat rendkívüli hatásfokkal kellene kihasználni. Megjegyezte, az eszközöket két műszakban lehet igazán költséghatékonyan üzemeltetni, ők is ennek a finanszírozásához szükséges pénz előteremtésén fáradoznak.

Az Országos Onkológiai Intézetben a mellkassebészetre és a fej-nyaksebészetre is szeretnék kibővíteni a műtéti palettát a robottal, amihez egy második eszközt be akarnak szerezni európai uniós források bevonásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×