INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

30 év alatti nők

szja-mentesség

nav

orbán viktor

hornung ágnes

Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.

Fontos hírek arról, kik is jogosultak valójában a 30 év alatti anyák kedvezményére

InfoRádió

Az adóhatóság pontosította az szja-mentesség szabályait.

„A fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet azoknak a nőknek az esetében, akik vállalnak gyermeket, azt 30 évre fölemeljük, így fest a 23-as évünk, védekezni fogunk, de a nagy céljainkat nem adjuk fel” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt, amikor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban.

Néhány nappal később, december 28-án Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte, hogy hamarosan kihirdetik az adómentességről szóló kormányrendeletet. „Mint minden más családtámogatásnál, ennél is kettős a célunk: amellett, hogy a gyermekvállalást ösztönözzük, azt is szeretnénk, hogy több pénz is maradjon a gyermekes családoknál. Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben: egy éve mentességet élveznek a 25 év alatti dolgozó fiatalok és három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák. Az új szja-mentesség a 30 év alatti édesanyáknak jár. Számításaink szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya tud majd élni – emelte ki videoüzenetében a politikus. – Ők természetesen nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden mára további családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyedre. Ahogyan az családi adókedvezményt, ezt az adókedvezményt is saját és örökbefogadott gyermekek után is tudják érvényesíteni.”

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most pontosította, hogy valójában kik jogosultak erre a támogatásra. A hatóság honlapján megjelent adóelőleg-nyilatkozathoz csatolt tájékoztatás szerint nem kell szja-t fizetnie annak, aki:

  • február 8-án betölti a várandósság 91. napját, vagy
  • március 15-én megszüli a második gyermekét, vagy
  • augusztus 6-án örökbe fogadja a férje gyermekét és idősebb 25 évnél, de fiatalabb 30-nál.

Nem jogosult tehát a kedvezményre az a nő, aki például 23 évesen szül vagy 31 évesen májusban szüli meg a harmadik gyermekét. Aki január 1-je előtt szült, annak csak akkor jár ez a támogatás, ha 30 éves koráig még egyszer szül.

Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Kapcsolódó hang

Fontos részletek tisztázódtak a 30 év alatti anyák kedvezményével kapcsolatban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018