eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pier and houses on the Lake Ferto
Nyitókép: GaborBalla / Getty

Hiába a bírósági ítélet, megmentenék a tavat a Fertő tó Barátai

Nem kapnak választ a Fertő tó Barátai a megnövelt beépítéssel kapcsolatos kérdéseikre – mondta Major Gyula, az egyesület elnöke. A Greenpeace megy a Kúriára az ügyben, ha kell, még tovább is.

Tiltakozik a Fertő tavi állami beruházásra decemberben kiadott környezetvédelmi engedély ellen a Fertő tó Barátai Egyesület. Az új hatástanulmány és engedély a korábbi 52 hektár helyett 77 hektár beépítésére ad lehetőséget.

A rekreációs célú beruházás megvalósítása ellen még szűk két évvel ezelőtt a Greenpeace indított pert a győri megyei kormányhivatalnál, amely közigazgatási döntéssel engedett zöld utat a kormány tervei részeként a négy évszakos mederkotrás előtt. Az illetékes bíróság akkor szakértőt vont be az ügybe, hogy az mondja ki, a kotrás veszélyezteti-e az élővilágot a Fertőnél. A szakértő és később a Magyar Tudományos Akadémia is a zöldekéhez hasonló álláspontra helyezkedett, ezek után hideg zuhanyként érte a zöld szervezeteket az egy hónappal ezelőtti ítélet, hogy a beruházás és a kotrás folytatódhat, majd a január 5-én átvett indokolás, amelyet kézhez véve a Fertő tő Barátai Egyesület elnöke is nehezen találja a szavakat.

"Felháborító a döntés – fogalmazott az InfoRádióban Major Gyula. – Kellemetlen meglepetés volt, mert az előzetes szakértői vélemény a közösen kialakított álláspontunkat támasztotta alá. A bíróság ítélete szerint egyes egyedekről van szó, hogy azok kipusztítása nem jelent természetvédelmi károsodást, de itt vannak különleges egyedek, amelyek ritkaságszámba mennek.

Most mutattak ki először északi pockot ezen a területen, eddig nem is találkoztak itt vele. Kérdés most, hogy mennyi ilyen lehet itt, illetve pontosan hol lehetnek, nem pont ott-e, ahol kotortak,

vagy ahol éppen töltötték fel a talajt."

Hogy milyen lehetőségük van most, arról azt mondta, a Greenpeace döntése lesz, mit lépnek, az egyesület támogatólag mellette lesz, de több ügy is várható most.

"Január 20-ig lehet megtámadni az új, december 21-én jóváhagyott környezetvédelmi engedélyt a beruházásra. Foglalkozunk ennek a véleményezésével, és ez ellen szándékunkban áll panaszt benyújtani, jogorvoslatot kérni" – mondta az elnök.

Közben olyan információik vannak, hogy a Lázár János által vezetett építésügyi minisztérium foglalkozik a partra tervezett beruházás átgondolásával. Szó lehet

  • leállításról
  • felfüggesztésről
  • folytatásról.

"Újságírók kaptak válaszokat a minisztériumból, amelyek szerint átdolgozzák a terveket. De mi is megfogalmaztuk a 10 kérdésből álló csomagunkat, erre még nem érkezett válasz" – tette hozzá.

A 77 hektáros nagyság szerinte talajszerkezetileg is problematikus lehet, "hiszen többnyire a kikotort iszappal töltötték fel a területet",

és ebből még baj lehet, "amiről még nem is nagyon esett szó", tekintettel az új tanulmányban megjelent

  1. fürdőházra,
  2. a 20 helyett 26 apartmanházra,
  3. a 2 szintes sportcentrumra,

amelyek "lényegi változások az eredeti tervekhez képest, nem éppen a környezetvédelem jegyében".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×