eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az új aszfaltréteg a felújítás alatt álló Lánchídon a  próbaterhelése napján, 2022. november 12-én. A napokban fejeződött be az aszfaltozás a hídon, amelynek 18 hónapos lezárása a végéhez közeledik. A hídpályát december közepén visszakapják a közlekedők, a járdákon és az aluljárókon azonban még jövőre is dolgozni fognak a szakemberek.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Karácsony Gergely: ünnepi nap a mai

Egyes járművek elindulhatnak a Lánchídon, de a munkálatok jövő őszig folytatódnak.

"Talán nem túlzás ünnepnek nevezni: ma átadjuk a Lánchíd megújult útpályáját Budapestnek, elindulhatnak rajta a buszok, a biciklisek, a motorosok és a taxik" – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken egy Facebookon közzétett bejegyzésében.

A gyalogosok most még azért nem tudnak a hídra menni, mert a járdák és a korlátok megújítása az építkezés következő szakaszában valósulnak meg.

Karácsony Gergely azt írta, Magyarország talán legbonyolultabb beruházása

határidőben, a terveknek megfelelően, a költségkereten belül maradva valósul meg.

Ezeknek a szavaknak szerinte azért is van súlyuk, mert Magyarországon nem ehhez vagyunk szokva.

"A Lánchídról sokat fogunk még beszélni, talán vitatkozni is, de a Fidesz és néhány kormányember már meg is nyitotta az első vitát, ezt pedig akár gyorsan le is zárhatjuk, már ha a tények számítanak. Arról szól, kifizette-e a kormány felújításához megígért 6, azaz hat milliárd forintot. Nos, nem, nem fizette ki, majd egyszer összeszámolom azt is, hányszor ígérték meg" – írta.

Később videót is posztolt az átadóról:

"Bár pár milliárd kifizetése máskor nem szokott ilyen gondot okozni ennek a kormánynak, most azzal támadnak vissza, hogy a főváros nem tartja be a Lánchídról kötött megállapodást. Akkor legyen világos, a Lánchídról a kormány és a főváros között a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán köttetett megállapodás, szó szerint ez: »a Széchenyi lánchíd felújítását követő forgalmi rendjével kapcsolatos döntést a felújítás befejezéséig szükséges meghozni« ".

Szerinte nemcsak a határidőket, a költségkeretet, de a megállapodást is tartották. "A Lánchíd története arról mesél, hogy volt idő, amikor magánvagyonból közvagyon lett, és nem fordítva. A híd múltja arról mesél, volt idő, amikor Magyarországon számított a közóhaj – itt az ideje, hogy a jövője is ennek alapján dőljön el" – zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×