INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

helyreállítási alap

uniós forrás

európai bizottság

European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

Feketelevessel jöhet a Magyarország számára várva várt brüsszeli bejelentés

Infostart

Szerdán várhatóan jóváhagyja az Európai Bizottság az 5,8 milliárd eurós helyreállítási tervet, igaz nem várható belőle jövő nyár előtt folyósítás, mert rengeteg feltételnek kell hozzá megfelelni – értesült a Portfolio.

Minden friss jel és a Portfolio háttérinformációi is arra utalnak, hogy az Európai Bizottság szerdán úgy dönt: elfogadja Magyarország 5,8 milliárd eurós helyreállítási programját, amellyel párhuzamosan úgy dönt, hogy három magyar operatív program 65-65 százalékos részét felfüggeszti.

Utóbbi azt jelenti, hogy együttesen 7,5 milliárd eurónk,

mintegy 3000 milliárd forintunk ragad be legalább jövő nyárig,

feltéve, hogy ezt a két bizottsági javaslatot változatlan formában hagyja jóvá a tagállamokat tömörítő Európai Tanács a következő hetekben.

A Portfolio arra is emlékeztet, hogy a gyakorlatban nem csak 7,5 milliárd eurónk, hanem a teljes 21,7 milliárd eurónyi felzárkóztatási keretünk, illetve a teljes helyreállítási programunk is hozzáférhetetlen marad mindaddig, amíg az előbbi esetén a 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes feltételt, illetve utóbbi esetén az ezeket is tartalmazó ún. 27 "szupermérföldkövet" nem teljesítjük

Sőt, ahhoz, hogy a felzárkóztatási forrásainkból pénzt tudjunk lehívni Brüsszelből, a 17 feltétel teljesítésén felül még más feltételeket is teljesíteni kell. Utóbbiak közé tartoznak az uniós alapszerződés 2. cikkében rögzített alapvető emberi jogok, illetve az Alapjogi Chartában rögzített feltételek – teszik hozzá.

A gazdasági lap részletesen kitér arra is, hogy a fent említett súlyos döntésnek, illetve következményeinek mi a pontos háttere, ami alapján jobban látható, hogy miért nem lehet egyelőre megmondani, hogy mikor jöhetnek érdemi új EU-pénzek Magyarországra.

Nyitókép: artJazz/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018