eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Elemzők: új szempontok határozzák meg az ingatlanpiacot

Korábban a vásárlók kevésbé tartották fontosnak a ház műszaki adottságát, ma viszont szempont a szigetelés, a napelemek megléte és a fűtésrendszer szakaszolhatósága is.

Korábban többeknél fontos szempont volt a nagy telek vagy a kettéválaszthatóság, ezért is vettek olyan ingatlant, ahol nagyobb, akár többgenerációs családi ház állt. A rezsiben viszont (a 2013-as csökkentése óta) nem volt számottevő különbség a korszerűbb lakóépületek javára – mondta a magyarnemzet.hu megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint mondta,

ma alapfeltételnek mondható, egyben keresettségnövelő tényező a szigetelés megléte és vízválasztó lehet a napelemek kiépítése is.

Ezek mellett a fűtésrendszer szakaszolhatósága is szempont lehet a fogyasztás csökkentésénél, de az is számít, mennyire korszerű a gázkazán. Megjegyezte: a gázfűtés a legtöbb esetben nem megkerülhető, ezért van mindezeknek jelentősége.

A plusz mérőóra és a vezérelt mérő költségeivel számolhat a leendő vevő, de fogyasztáscsökkentő megoldás lehet az is, ha valaki néhány százezer forint ráfordítással klímát szereltet az otthonába fűtésrásegítési célzattal – ismertette Balogh László. Az utólagos hőszigetelés is hamar elvégezhető, így ez a beruházás beleférhet a jelen állás szerint idén kifutó lakásfelújítási támogatás keretei közé – mutatott rá a szakember. Szerinte az energiaspórolásban lehetőség rejlik, és úgy látja, egyfajta társadalmi tudatformáló szerepe lett.

Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a közvetítőhálózat kínálatában kevés a nagyobb, többgenerációs vagy éppen ikerház, mert ezek a típusok a teljes lakóingatlan-pia­cot tekintve szűk szegmenst képviselnek és földrajzi megoszlásuk sem egységes. A többgenerációs ingatlanok esetében igénybe vehető rezsikedvezmény kapcsán sem érzékeltek keresletnövekedést, sőt részben a piac ciklikussága, részint az orosz–ukrán háború, valamint a rezsiszabályok módosulása miatt inkább csökkenés észlelhető. Általánosságban elmondható, hogy az árazás továbbra is alapvetően befolyásolja, hogy mennyi idő alatt talál vevőre egy-egy ingatlan – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×