eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A hideg idő miatt elfagyott vízórák a Debreceni Vízmű Zrt. Balmazújvárosi úti telephelyén 2017. január 13-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos figyelmeztetés a háztulajdonosoknak: százezreket is kockáztatnak

A Magyar Víziközmű Szövetség PR-menedzsere igen egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogyan előzhető meg, hogy elfolyassunk több százezer forintot.

Már most, a mínuszok beállta előtt érdemes téliesíteni a vízmérőket, a vízvezetékeket és a szerelvényeket – hívja fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség.

A hazai ivóvíz- és csatornaszolgáltatást végző szervezetek szakmai képviselője szerint az előrelátással akár tízezres, százezres károk is elkerülhetők, a szolgáltatási pont után keletkező vízelfolyás ugyanis a felhasználó számláját terheli – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Kreitner Krisztina, a szövetség PR- és marketingmenedzsere.

"Arra kell figyelni különösen, hogy mielőtt beköszönt a nagy hideg, készítsük fel a vízmérőt és a vezetékeket is a télre, hasonlóan például a szervezetünkhöz. A szerelvényekre is gondolni kell. Már a közvetlenül 0 fok alatti hőmérsékletek esetén is érdemes készen állni" – mondta.

A teendők:

  • a vízhálózatok és a vízmérők víztelenítése
  • a vízakna szigetelése
  • a vízmérő és a szerelvények szigetelése
  • a vízakna tetejének lezárása (hungarocell, takarók, avar)

De a télen is lakott ingatlanoknál is van mire készülni.

"Bár óriási probléma nem lehet ott, ahol mozog a víz, de vannak olyan vezetékszakaszok, amelyek kevésbé védett helyeken vannak. Ugyanígy a vízmérők, az aknák is téliesítésre várnak ilyenkor" – húzta alá Kreitner Krisztina.

Fotó: Infostart
Fotó: Infostart

A vízművesek úgy tartják, hogy a telken is érdemes havonta egyszer ránézni a vízmérőre.

"A probléma onnan látszódhat, hogy szilánkosra tört a vízmérő üvege, eldeformálódott a számlálószerkezet, forog a csillagkerék, de nincs vízfelhasználás. Ilyenkor biztos, hogy baj van."

Ha pedig baj van, lehet "csak" tízezres a kár, de történhet akár olyan nagy baj is, amelynek elhárítására százezreket is rá kell költeni.

"A nagyon nagy költséget az elfolyt víz mennyisége jelentheti" – mutatott rá, hozzátéve, mindenki bátran hívja a felhasználási helyhez kapcsolódó telefonszámot, ha bármi gyanúsat észlel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×