eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse beszédet mond Budapesten, a Hősök terén a környezetvédő szervezet rendezvényén, amelyen az klímavészhelyzetre hívták fel a figyelmet 2019. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Természetvédelmi területek eladása: azonnal megállítaná az államot a Greenpeace

Egy már benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány értékesítené a védett természetvédelmi területek egy részét. A Greenpeace szerint ezzel a lépéssel folytatódna természeti értékeink kiárusítása, éppen ezért a törvényjavaslat azonnali visszavonását követelik. A részletekről Rodics Katalint, a szervezet biodiverzitáskampány-felelősét kérdeztük.

„Egyelőre csak azokat a védett területeket óhajtja eladni a kormány, amelyek úgynevezett művelésből kivett területek, vagyis utak, csatornapartok, bányák, esetleg mocsarak, tehát nem az összes védett területünket. De ez is nagyon aggályos, hiszen a védett területek nagyon kis százalékát teszik ki Magyarország területének, és ezekre azért van szükség, mert mindannyian tudjuk már, hogy nagyon súlyos klíma- és ökológiai válság, az élővilág pusztulásának legnagyobb hullámában vagyunk, és ezek a területek azok, amik még valamennyire élhetővé tetszik az országunkat. Ezek közös tulajdonunk, mindannyiunk tulajdona” – mondta a természetvédő.

Rodics Katalin elmondta, hogy a rendszerváltás és a privatizáció után nagy pénzeket költött a magyar állam a fajok fennmaradását biztosító fontos élőhelyek visszavásárlására. Most viszont elkezdték ezeket eladni, amiben a pénzszerzés a motiváció meglátása szerint, hiszen a törvényjavaslat indoklásában benne van, hogy az eladási potenciállal rendelkező területeket akarják értékesíteni.

„Ez rendkívül átgondolatlan és tisztességtelen lépés”

– értékelt a Greenpeace munkatársa.

A felvetésre, miszerint a kormányzati érvelés alapján attól még, hogy magántulajdonba kerül át a terület, a védettségi szint nem fog változni, a természeti értékekért nem kell aggódni, úgy reagált, hogy a legerősebb jog a tulajdonjog, ezt ruházza át az állam most magánszemélyekre.

„Bár odaírja, hogy ehhez a természetvédelmi kezelés részéről is hozzájárulás kell, és az új tulajdonosnak meg kell ígérnie, hogy fog vigyázni a természeti értékekre, sőt évente le is írja, hogy ez megtörtént-e, azt tudni kell, hogy

a természetvédelmi kezelés azt jelenti, hogy ismerni kell az ott élő fajokat, tehát ez nagyon komoly szakmai feladat.

Ezt egy olyan ember, aki soha nem foglalkozott ökológiával és nem ismeri a fajokat, teljesen nyilvánvaló, hogy nem fogja tudni sem fenntartani, sem megfelelően kezelni. Nem is az a célja ennek az eladásnak, hogy ezek valójában épen maradjanak” – érvelt Rodics Katalin.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság már kétszer is állást foglalt a védett területekkel kapcsolatban, kimondta, hogy a védettségi szint nem csökkenhet. Ez pedig egyértelműen védettségiszint-csökkenés, hiszen a tulajdonjogot ruházza át az állam. Ha nem vonja vissza ezt a törvénytervezetet az állam, akkor a Greenpeace – és reményei szerint más civil szervezet is – az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mint elmondta, a törvényjavaslat benyújtása előtt semmiféle szakmai egyeztetés nem történt, és arról sem, hogy a minisztériumon belül történt-e ilyen.

„A minisztériumon belül egy kicsi mag maradt a természetvédőkből, úgyhogy a nagyobb erővel rendelkező kormánnyal szemben ezek az emberek nemigen tudják érvényesíteni a természet érdekeit”

– hívta fel a figyelmet a természetvédő.

Arról, hogy miért nincs akkora társadalmi visszhangja az ügynek, mint korábban volt, amikor természetvédelmi tüntetések szerveződtek, azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat egyelőre nagyon szűk részét érinti a védett területeinknek.

„Valóban nem a legértékesebb védett területeinkről van szó – ismerte el Rodics Katalin –, de azért ezek is értékesek, hiszen azóta a természet visszafoglalta például a bányák jó részét. Nyilvánvaló, hogy ez csak a kezdeti lépés, a tesztelése annak, hogy most reagál-e erre a társadalom, és ezt követni fogja a sokkal értékesebb védett területeink eladása is. Biztos vagyok benne, hogy akkor minden jóérzésű magyar ember föl fog állni, és ezt meg fogja akadályozni azért, hogy ne sivatagos, élhetetlen ország maradjon utánunk.”

(Nyitóképünkön Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse beszédet mond Budapesten, a Hősök terén a környezetvédő szervezet rendezvényén, amelyen az klímavészhelyzetre hívták fel a figyelmet 2019. szeptember 4-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×