eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Tiszai PET Kupa

Kárpátalján is sokat tett a Tiszai PET Kupa

A Tisza forrásvidékét is sikerült elérniük a folyó megtisztítását célzó, szemléletformáló Hulladékmentes Tisza program szakembereinek. A Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország által létrehozott kezdeményezésben 2019 óta több mint 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót, és számos technológiai újdonsággal is támogatták a Tisza megtisztítását. Az elmúlt egy évben Kárpátalján tettek sokat a hulladékgyűjtés és -kezelés fejlesztéséhez, ezen kívül egy víztisztító konténert is kifejlesztettek, amivel a helyi, a szomszédos országban zajló konfliktus miatt megnövekedett számú lakosság számára könnyebben elérhetővé válik a tiszta víz. Szeptember 16-án, a másnapi szemétszedési világnaphoz kapcsolódóan is újabb hulladékgyűjtő akcióra került sor.

Immár három éve dolgoznak együtt a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelmén és a folyó megtisztításán a háromoldalú összefogással létrejött Hulladékmentes Tisza program szakemberei. Az elmúlt év során a PET Kupa legfőbb törekvése az volt, hogy segítse és felgyorsítsa a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítését, hogy a folyó szennyezését már annak forrásánál meg lehessen állítani.

Bár az ukrajnai konfliktus jelentősen megnehezítette a munkát, mégis biztató eredményeket sikerült elérni az ottani hulladékgyűjtési és hulladékkezelési gyakorlatok fejlesztése terén. Kőrösmezőn újabb szelektív hulladékgyűjtő pontok létesültek; ennek és az ehhez kapcsolódó kommunikációs és edukációs kampánynak köszönhetően tovább növekedhetett a folyó elől eltérített hulladék mennyisége:

a Tisza forrásvidékén az elmúlt egy évben 10 tonnával kevesebb hulladék került a folyóba.

Természetesen a PET Kupa esszenciája sem maradhatott el: folyótakarító akciót is tartottak a nyáron, aminek egyik „ékszere” volt a folyóból kiemelt autóroncs – olvasható a Tiszai PET Kupa sajtóközleményében.

Tiszta víz és tisztálkodási lehetőség az ukrajnai menekülteknek

Az ukrajnai konfliktus és a növekvő menekültszám miatt a kárpátaljai lakosság egy része nehezen jut nap mint nap tiszta ivóvízhez, tisztálkodási, mosási lehetőséghez. Ebben nyújt számukra segítséget a PET Kupa szakemberei és külső szakértők által fejlesztett mobil víztisztító konténer. A mobil vízvételi pont többféle funkciót képes ellátni: víztisztítója a Tisza vizét fogyaszthatóvá teszi, de mosási, zuhanyzási lehetőséget is biztosít, illetve teakonyha is található benne, így egyfajta közösségi pontot is jelent a használók számára. A konténer emellett hulladékgyűjtőként és újrahasznosítóként is funkcionál, ahol a lakosság leadhatja az összegyűlt hulladékot.

„A konténer megtestesíti a PET Kupa fő céljait: a tiszta víz biztosítását, a hulladékszennyezés megelőzését és a közösségépítést. A fejlesztés célja, hogy olyan régiókban nyújtson hozzáférési lehetőséget a biztonságos vízhez, ahol jelenleg ez nem mindenki számára adatik meg” – mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×