eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
A polgármesteri hivatal épülete Bében.
Nyitókép: forrás: Mohos Márton / 24.hu

Hárommillióért szerezte meg a családi házat a polgármester, nyomozás indul

A feljelentést a ház volt tulajdonosa tette két héttel ezelőtt, miután átadta az ingatlant az árverési vevőnek.

Eljárást indított a rendőrség, amiért Brunner Imre, Béb polgármestere feltűnően alacsony áron szerzett meg egy házat. A polgármester egy árverésen, egyedüli licitálóként, mindössze három millió forintért vette meg egy falubeli négy gyerekes család házát - írja a 24.hu.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hivatali visszaélés bűntett elkövetése miatt indított nyomozást az ügyben – tájékoztatta a portált a rendőrség, de további részleteket egyelőre nem közölt az eljárásról.

A polgármester ingatlanszerzése nemcsak erkölcsi, hanem összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet,

mivel a végrehajtó a területileg illetékes önkormányzat jegyzője által készített adó- és értékbizonyítvány alapján állapítja meg az ingatlan becsértékét, a jegyző munkáltatója pedig a polgármester. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a hivatali visszaélés gyanúja mellett más bűncselekmény is felmerülhet, ha feltűnő értékkülönbség van az önkormányzat által megállapított becsérték és a piaci ár között.

"Hárommillió forintos becsérték esetén a hatmillió forintot meg kell haladnia a piaci értéknek ahhoz, hogy ténylegesen felmerüljön a hivatali visszaélés, illetve csalás gyanúja. Ekkora különbség esetén ugyanis nem lehet magyarázni ingatlanpiaci mozgásokkal az eltérést" – jelentette ki korábban Ligeti Miklós.

Arról nem tudni, a polgármesternek milyen tervei vannak a házzal, de mindenesetre egy ingatlanost hatalmazott fel arra, hogy átvegye az adósoktól.

"Egy számomra ismeretlen férfit küldött meghatalmazással maga helyett, aki udvariasan engedélyt kért, hogy fotózhasson a házban. Mondtam neki, hogy nyugodtan fotózhat, mert már nem az enyém. Később kiderült, hogy a férfi egy nagy ingatlaniroda vezető munkatársa" – mondta lapunknak Berki Mónika, a ház egykori tulajdonosa.

Az ingatlant egyelőre nem hirdették meg, pedig az árulkodó lenne az értékével kapcsolatban. Bében jelenleg nincs eladó ház az ingatlanos portálok alapján, de az év elején 13,9 millióért hirdettek meg egy, az elárverezetthez hasonló méretű és állapotú házat, annyi különbséggel, hogy ott a telek nagyobb volt.

(A nyitóképen: a polgármesteri hivatal Bében. Forrás: Mohos Márton, 24.hu.)

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×