eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Olcsóbb lett az üzemanyag, de tartósan nem csökken az ár

Szerdáról a benzin és a gázolaj piaci ára a forint erősödése és a nyersolaj árának esése miatt csökkent.

Szerdától újra változik az üzemanyagok piaci ára Magyarországon. A 95-ös benzint 656,9 forintért, a gázolajat pedig 788,9 forintért kínálják azoknak, akik a hatósági áras üzemanyagból nem tudnak tankolni. A 95-ös tehát 30, a dízel pedig 35 forinttal lesz olcsóbb hét közepétől.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint az árcsökkenéshez a forint erősödése járult hozzá.

"Jelentős zuhanást mutatott a múlt héten a Brent típusú olaj hordónkénti ára, és ez nyolcszázalékos csökkentést jelentett csupán egy hét alatt. Itt a változás mértéke az, ami nem mindennapi. Ehhez a forint dollárral szembeni erősödése járult hozzá" – mondta.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a trend folytatódhat. Egri Gábor a Népszavának a hétvégén azt mondta, hogy a világpiaci folyamatokat elnézve októbertől a piaci üzemanyagárak is becsúszhatnak 480 forint alá, így a gazdasági alapja is meglehet az üzemanyag-ársapka kivezetésének.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője azonban nem számít tartós benzinárcsökkenésre.

"Az elmúlt hónapok tendenciája azért azt mutatja, hogy

a száz dollár plusz-mínusz tíz dollár az, amit stabilan tart az olaj ára.

Szerintem abból kifolyólag, hogy inkább hiány van jelenleg az üzemanyagpiacon, jelentős csökkenés nem várható, és a háború lezárásáig pedig egész biztos, hogy nagyjából 30-40 dollárig nem fog tudni lecsökkenni az olaj ára" – fogalmazott.

Bujdos Eszter szerint október 1-jén is a jelenlegihez hasonló lehet az üzemanyagok piaci ára. Hozzátette: a nyugat-európai árak is hasonlóan alakulnak. Ezek az országok most igyekeznek leválni az orosz olajról, ezért komoly felvásárlásba kezdtek. Az üzemanyag-hiányos helyzet tehát még hónapokig fennállhat, ami az árakat is magasan tartja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×