eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mély tartalmak vagy figyelemelterelés? – Szakértői reakciók Orbán Viktor beszédére

2019 után először tartott előadást Tusnádfürdőn a miniszterelnök. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Orbán Viktor nagyívű beszédet mondott, amiben összefüggéseiben beszélt a világpolitikai folyamatokról, átalakulásokról. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint a beszéld – benne a nagy port felvert kevert fajokról szóló gondolatmenet – figyelemelterelés volt.

Hosszú, nagy ívű beszédet mondott Orbán Viktor Tusnádfürdőn, ami során mélyelemzést tartott a a világpolitikai folyamatokról – kezdte az értékelést Talabér Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője megjegyezte, a magyar miniszterelnöknek van egyfajta szellemi fölénye, amit az ilyesfajta – másfél, közel két órás – beszédek kidomborítanak a vetélytársaival szemben, ami belpolitika vonatkozásban jelentőséggel bír. A beszédet illetően hozzátette: voltak bizonyos elemei, amik már elhangzottak korábban, a különlegessége azonban mégiscsak az, hogy ezek rendszerbe voltak foglalva, összefüggő szövegként volt elmondva, koherens és következetes volt.

Orbán Viktor a beszédben gyakorlatilag kettéosztotta Európát, illetve az Európai Uniót: poszt-nyugatra és közép-európai országokra. Azzal kapcsolatban, hogy mindez mit sejtet a magyar kormány részéről a jövőbeni uniós hozzáállásról, Talabér Krisztián azt mondta, hogy

a „két Európa” megfogalmazás szintén visszatérő elem Orbán Viktor beszédeiben,

ahogyan a toleranciaajánlat kifejezés.

Emlékeztetett, a kormányfőnek korábban volt egy olyan javaslata, hogy Nyugat-Európa válassza meg nyugodtan, hogyan szeretne élni, és cselekedjen is úgy, de ne kényszerítse rá Közép-Európát erre az életmódra. Vagyis a „feldarabolt Európa”-politika vélhetően a jövőben is meg fog maradni, amiben Közép-Európa „szuverenistább” lesz, ragaszkodva ahhoz, hogy saját irányvonala legyen a világpolitikai kérdésekben, meghagyva persze Nyugat-Európát abban a szerepben, ahogyan élni szeretnének. De

„továbbra is ki fognak állni, hogy ne mosódjon össze egész Európa egy konglomerátummá”

– fogalmazott a szakértő.

Akadt egy gondolat a miniszterelnök beszédében, ami azóta sok kritikát kapott. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke”. Talabér Krisztián ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy itt a gondolat mögött mély tartalmak vannak, amiket meg kell érteni. Hozzátette: a magyar kormányfő beszédében a fő téma a demográfia volt, amiben kétfajta irányvonal van, amik közül Európa a mai napig nem választott. Az egyik, hogy Európa fogyó lakosságát a migrációból érkező emberekkel pótolják, ami Orbán Viktor szerint rossz ötlet. Talabér Krisztián elemzőként úgy véli, hogy van ok az aggodalomra, hiszen „mégiscsak más kultúrájú emberek próbálnak beilleszkedni – többé-kevésbé sikertelenül –, párhuzamos társadalmak alakulnak ki”, ami szerinte sok feszültséget fog hordozni magában. A másik „iskola”, amit például Magyarország is követne, hogy az országhatárokon, vagy régiókon belül a családalapítás támogatása domborodjon ki. A Nézőpont Intézet munkatársa szerint

ez egy ideológiai értékrendi vita Nyugat-Európa és Közép-Európa.
Tusnádfürdő, 2022. július 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde arról szólt, hogy

megpróbálja elterelni a figyelmet a „két politikai szent tehén levágásáról”,

nevezetesen a rezsicsökkentés felszámolásának az elkezdéséről, illetve a katás adózás kvázi felszámolásáról, amit egy „brutális” adóemelésnek tart a választók egy széles rétege számára. Pulai András megjegyezte, mindkettő egy válságra adott reakció, nevezetesen, hogy nem érkeznek az EU-s források az országba.

Az általa említett figyelemelterelés szerinte meglehetősen jól sikerült. Ennek érdekében a kormányfő egyrészt hosszasan beszélt „az elmúlt időszak démonairól”, vagyis a „gender–Soros–Brüsszel tengelyről”, amivel kapcsolatban viszont nem sok újdonságot lehetett hallani, ezért Pulai András ebben semmilyen elemezendőt nem talált. Hozzátette: ezen túl viszont

volt két olyan fél mondat a miniszterelnök beszédében, ami már önmagában elég lett volna arra, hogy egy kezdő politikus megbukjon.

Az egyik, amikor „lenarkósozta a budapesti tüntetőket”, ami a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint annak fényében különösen „pikáns”, hogy a román rendőrség a szabadegyetem résztvevőinél is talált kábítószert. A másik történet pedig az, amikor Orbán Viktor „kevert fajú emberekről beszélt, és egy nem is annyira szoftos fajelméletet hozott fel” – fogalmazott Pulai András emlékeztetve, hogy emiatt – sok más politikus mellett – az országos főrabbi is jelezte markáns tiltakozását.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója megismételte: a fentiek azt voltak hivatottak, hogy eltereljék a figyelmet, és hogy a politikusok, illetve politikai elemzők másról beszéljenek.

Hogy lehet-e valamilyen konkrétumokra következtetni – a beszéd alapján – a kormány jövőbeni politikai irányát illetően, Pulai András azt mondta: az elhangzottaknak érdemi része volt a Magyarország helye a világban típusú gondolatsor, ami egyrészt Oroszországhoz, Európához és Amerikához mérten próbálta elhelyezni az országot a külpolitikai kontextusban, másrészt egy energiapolitikai világképet vázolt fel. A szakértő szerint ezekből valamennyire lehet következtetni, hogy Magyarország hogyan próbálja meg túlélni a körülötte lévő válságokat, beleértve az EU-s politikai- és energiaválságot. Pulai András megjegyezte, ezzel kapcsolatban volt néhány tárgyi tévedés, példaként említve, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy óriási energiahiány van a Nyugaton, majd közölte, hogy az Egyesült Államok visszaél az energiafölényével, amiből politikai erőforrást generál. „Nehéz igazából következtetéseket levonni, pontosan a széttartások miatt a beszédben” – fűzte hozzá.

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről részletesen itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×