eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy nő vizet iszik a kánikulában 2019. augusztus 12-én. Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig. Jelentős lehűlést hoz a másnap érkező hidegfront, 10 fokot, néhol akár többet is csökken a csúcshőmérséklet pár nap alatt.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Intelmek és jó tanácsok hőhullámok idejére

Fáradtabbnak érezhetjük magunkat a hőhullámoktól, ezért érdemes tudatosan felkészülni a forróságra – hívja fel a figyelmet Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője.

Hőhullámok idején – a védekezés szempontjából – az elsődleges feladatunk az izzadással elveszített folyadék pótlása, továbbá a környezetünk ideális hőmérsékleten tartása; ez a két szempont határozza meg a védekezést – mondta Páldy Anna.

Előbbi szempontjából az NNK főként a sima és az ásványvizet ajánlja, továbbá az alkoholmentes italok közül a gyümölcsleveket, de tanácsuk szerint fogyaszthatunk gyümölcsöket, amiket meg lehet sózni. Nem javallott viszont a magas cukortartalmú üdítő, a tömény alkohol és kávé, a sör- és borfogyasztással pedig óvatosan kell bánni – emelte ki a szakértő.

A másik fontos feladat, hogy hűtsük a környezetünket, a lakásunkat és munkahelyünket egyaránt. Ennek során élhetünk a hagyományos védekezési módokkal, mint a napközbeni besötétítés, de célszerű a fölösleges elektromos készülékeket is kikapcsolni. Ventilátorokat is használhatunk, elsősorban nedves fajtákat, miután a simák szárítják a levegőt, hozzájárulva a saját szervezetünk kiszáradásához is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a légkondicionáló berendezést „szükséges rosszként” tartja nyilván,

a használatakor kiemelten fontos a megfelelő hőmérséklet beállítása. A WHO ajánlása alapján a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen nagyobb különbség, mint 10 Celsius-fok. „7-8 fok már elegendő hűvös hőérzetet tud előállítani a belső környezetben” – tette hozzá Páldy Anna.

A legveszélyeztetettebbek

Hőhullámok idején elsősorban a csecsemők és kisgyerekek vannak kitéve fokozott kockázatnak, az ő hő-, illetve vízháztartásuk ugyanis nagymértékben különbözik a felnőttekétől, és könnyebben kiszáradnak – mondta el a szakértő –, ezért esetükben fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra. Arra is felhívta a figyelmet, hogy pici babákat ne tegyünk ki magas hőmérsékletnek, ahogyan tűző napnak se.

A következő kockázati csoport az idősek köre, elsősorban a 65 év fölöttiek, akik sok esetben már valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Nagy rizikót hordoznak magukban a keringési, légzőszervi és az anyagcsere-betegségek, és külön kiemelendő a cukorbetegség

– sorolta Páldy Anna. Számukra az NKK egyebek mellett azt javasolja, hogy a nagy melegben tartózkodjanak hűvösben és ne végezzenek intenzív fizikai munkát, a bevásárlásokat pedig vagy kora reggelre vagy késő estére időzítsék.

Az úgynevezett kitartó sportok űzése a fiatalabbaknak sem tanácsos, a kerékpározás, a futás vagy akár a teniszezés legfeljebb a reggeli órákban, gondoskodva a folyadékpótlásról, illetve a szervezet hűtéséről. Páldy Anna arra is felhívta a figyelmet, ha hosszabb utazásra megyünk, vigyünk magunkkal mindig megfelelő mennyiségű, legalább egy-két liter vizet. Továbbá, ha megállunk és kiszállunk, akkor

soha ne hagyjunk gyereket, felnőttet vagy kedvenc állatot a bezárt gépkocsiban,

hiszen az a tűző napon nagyon gyorsan felmelegedhet 50-60-70 fokra is, ami a bent tartózkodó számára végzetes is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×