eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Új felsős vizsgatárgyat vezetnek be

A Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny májusi magyarországi startjához igazodva, májusban vizsgázhatnak közlekedési ismereteikből az általános iskolások felső tagozatosai.

Május 2. és 27. között tölthetik ki a diákok a vizsgalapot a KRÉTA rendszeren keresztül, a teljesítéshez segítséget nyújtó Közlekedő kisokos munkafüzetet a korábbi évekhez hasonlóan már eljuttatták az általános iskola 4-8. osztályosainak - ismertette a részleteket az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Révész Máriusz rámutatott: tavaly 97 ezer diák vizsgázott, és célnak nevezte, hogy a jelenleg önkéntes vizsga a jövőben a tananyaggal együtt legyen kötelező része a közoktatásnak.

A tudáspróbával összefüggésben azt hangsúlyozta: nem az a cél, hogy a gyerekek megbukjanak, hanem hogy megtanulják a legszükségesebb közlekedési alapismereteket. Ennek érdekében több vizsgázási lehetőségük is van a gyerekeknek, de egy héten csak egy alkalommal. Ha nem sikerül valakinek teljesítenie, akkor a következő héten újra próbálhatja - mondta.

Révész Máriusz

célnak nevezte, hogy ez a képzés kötelező része legyen az oktatásnak, a vizsgát pedig minden gyereknek teljesítenie kelljen,

ahogy más országokban is, például Szlovéniában, Csehországban, Ausztriában, Németországban.

Uniós és tagállami célok

Ugyancsak célként jelölte meg a közlekedési balesetek számának csökkentését, hosszú távon pedig a balesetek megszűnését. Míg a '90-es években évente mintegy 2500-an vesztették életüket közlekedési balesetekben, addig ez a szám 2010-re 600-650 körülire csökkent és 2019-ig stagnálást mutatott. Ez egymillió lakosra vetítve 60-65 halálesetet jelent - mondta, majd kiemelte: az uniós átlagban ez a szám 49, a legjobban teljesítő országok esetén pedig 30 alatt volt.

Ha sikerülne elérni az uniós szintet, akkor 100-150 emberéletet lehetne megmenteni évente, ha pedig a legjobban teljesítő országokét is, akkor 300-350 életet. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy az áldozatok sok esetben fiatalok.

Több ország is célul tűzte ki, hogy senki se haljon meg náluk közlekedési balesetben - emlékeztetett Révész Máriusz. Hozzátette: bár elsőre komolytalannak tűnhet az elképzelés, 2019-es statisztikai adatok igazolják, hogy ez nem elérhetetlen. Oslóban abban az évben 1, Helsinkiben 3, Bécsben 18, míg Budapesten 51 ember vesztette életét közlekedési balesetben.

Arról is beszélt, hogy civil szervezetekkel együttműködve, külföldi példákat is figyelembe véve készítették el a Közlekedő kisokos munkafüzet című kiadványt, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan eljuttattak az általános iskolákba, és idén már meg kellett kapniuk a felső tagozatosoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×