eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Zsidai Roy az újraindulásról: külföldi munkaerő nélkül ez nem fog menni

A Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője az InfoRádióban elmondta, szakemberekkel beszélve sem világos számára, hová tűnt a munkaerő, mert Ausztriában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is hiány van.

Bizakodva várják a húsvéti hosszú hétvégét a budapesti éttermek - mondta az InfoRádiónak Zsidai Roy étteremtulajdonos.

A Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője ugyanakkor arról is beszélt, hogy a pandémia miatt a fővárosi éttermek 40-45 százaléka kénytelen volt bezárni, és sokan közülük már nem is tudtak újranyitni. Hozzátette: most az orosz-ukrán háború is nagy visszaesést okoz a szektornak.

"Nagy utat jártunk be 2019-től... masszívan túlkínálatos piacról indultunk, szinte túlfűtött turizmusból, és lehet, hogy most is annyi lesz a kihívás, hogy körmünkre ég a gyertya. Sokaknak kiderült aztán, hogy bár divat lett a vendéglátás,

az nem elég hozzá, hogy az embernek van egy kis tőkéje, és már megy is.

Sokat tisztult a piac."

Hogy kik maradtak fenn, és mi miatt, arról azt mondta, "nyilván elsősorban azok tűntek el a piacról, akik eleve nem voltak idevalók, nem volt hosszú távú küldetéstudatuk, alkotásvágyuk, csak egy felfutó piacon akartak minél több pénzt szerezni".

"Sok kárt is okoznak a szektornak, mert mivel nem értenek hozzá, bérszínvonalban és számos egyéb tekintetben, fizetési morálban, beszállítók felé nem hosszú távú kultúrát képviselnek" - fejtette ki.

Zsidai Roy szerint a szakma ebből az állapotból jutott el idén februárban abba a helyzetbe, amikor a Covidnak "vége lett", de még a háború nem tört ki, ám ez a békeidőszak mindössze "pár órás volt".

"Budapesten nagyon sok rendelést, előrendelést, foglalást lemondtak, most pedig egy bizonytalan visszarendeződés látható, a tengerentúlról nagyon közel vagyunk Ukrajnához.

Európában egyszerre lett vége a pandémiás szigorításnak mindenhol, ezért a kínálat nagyon megnőtt,

a Covid alatt az utolsó egy évben Magyarország nagyon liberális volt, és ez még jól jöhet nekünk" - mondta Zsidai Roy.

Az infláció viszont nagy bajt okoz a munkaerőfronton, számos szakemberrel beszélve arra jutott, hogy nem világos, hová került a munkaerő, mert az

nemcsak a vendéglátásból hiányzik, hanem a gyártásból és Ausztriából is.

"Még Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is munkaerőhiány van, egyelőre nem látszik más megfejtés, mint hogy az emberek a Covid után még nem tértek vissza teljesen a munka világába, aki dolgozik, az sem dolgozik olyan elánnal, mint korábban, ez látszik mindenhol" - értékelte a helyzetet.

Kijelentette: a helyzet külföldi munkaerő nélkül nem is fog megoldódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×