eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Márki-Zay Péter: sokkal több van bennünk, ami összeköt, mint ami elválaszt

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Műegyetem rakparton beszélt március 15-én az Egységben Magyarországért naggyűlésén.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt az ellenzék március 15-ei ünnepségén a budai Műegyetem rakparton tartotta meg ünnepi beszédét a "kormányváltó nagygyűlésén".

Először arról beszélt, miként ünnepelte családjával a korábbi március tizenötödikéket. Olyan március 15-ére azonban nem emlékezett, amikor bárki is megkérdőjelezte volna, kik voltak a hősök.

"Ma sincs ez másként: 1848, 1956, 1989, amikor forradalmakat vívtunk a szabadságért, a polgárhoz méltó életért, amiért érdemes nemzetnek lenni" - fejtegette. Szerinte 1848 óta is generációk idézik fel a nép küzdelmét, kitartását, szabadságvágyát és önfeláldozását. A nép szerinte a legnemesebb szó, ahogy egy nemzet hívhatja magát, majd hosszan idézte, miként őrzi a nyelv a nép szót.

De ma nem nép vagyunk, hanem

"egyetlen arc" a világ előtt, 12 éve, ez "elhomályosít mindent".

"Összeszorul a gyomrunk, ha meghallják magyar beszédünket egy másik országban, mert egy olyan országból jövünk, ahol egy ember mondja meg, ki része a nemzetnek és ki nem" - fogalmazott. Szerinte emiatt az ember miatt ítélik meg a magyarokat mindenfelé.

Orbán Viktorra utalva úgy fogalmazott, "naponta vált barátot és ellenséget, rombolja porig nemzeti tekintélyünket, büszkeségünket. De vissza fogjuk venni tőle".

Úgy érzi, "ez az ember éket ver családtagok közé, munkatársak közé", ezért "20 nap múlva arra kell szavaznunk, hogy egy nép legyünk, egy nemzet legyünk, és ne kívülállók a saját hazánkban".

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy

a sakktábla egyik oldalán csak vezérek, a másik oldalon csak gyalogok vannak,

a szabályokat csak az egyik oldal alkotta meg, mégis mindenki kényszerül játszani.

"A mindent kontrolláló hatalom tévéivel és napilapjaival, híradóival és oszlopokra ragasztott üzeneteivel igyekszik kétséget ébreszteni, a szavazólapon azonban csak egyetlen jó válaszunk van, a kelettel szemben Európát válasszuk! Egyetlenegy jó választásunk van, hogy az önkénnyel szemben a szabadságot válasszuk, a nélkülözéssel szemben az emelkedő Magyarországot" - fogalmazott.

Felidézte, négy éve még csak néha elégedetlenkedett és csak szűk körben a közéleti viszonyok miatt, meg sem fordult a fejében, hogy négy évvel később itt áll majd, a fél ország által gyűlölten vagy a megváltást várva tőle.

"Naponta érnek engem és családomat is gyűlölködő, trágár megjegyzések. Olyan emberektől, akiket soha nem bántottam, és akiket soha nem is fogok bántani. De naponta találkozom olyanokkal is, akiket elbizonytalanít a propaganda, hogy érdemes-e leváltani Magyarország történetének legkorruptabb kormányát egy olyan szövetségre, amely túlhaladta korábbi szélsőséges nézeteit is" - fejtegette Márki-Zay Péter.

Elismerte,

joggal kritizálhatják egyes megjegyzéseit,

de fel kell tenni a kérdést, érdemes-e mégis leváltani a jelenlegi kormányt egy olyan összefogásra, ahol nincs mindig, mindenben egyetértés.

"Nem tudok mindenkit meggyőzni, nem tudok mindenkivel beszélni. De sokkal több van bennünk, ami összeköt, mint ami elválaszt. Mi hiszünk egy szerető, otthonos és biztonságos hazában, egy olyan országban, ahol mindannyiunk életét és biztonságát garantálja a világ legerősebb katonai szövetsége, mi ezt a szövetséget soha nem fogjuk elárulni. Hiszünk egy olyan országban, ahol megbecsülik a rend őreit, akik nem a kiváltságosok vagyonát, hanem a legkisebb települések legelesettebb polgárait védik."

Azt is megígérte, hogy nem lesz olyan vakcinavásárlás, amely során kevesek meggazdagodnak meg, de a vakcina keveset ér, és egy olyan országot ígért, ahol a tanárok többet keresnek, mint pályakezdő tanítványaik. Ígérte, az alapvető élelmiszerekre nem rak adót az állam, a 12 éve változatlan támogatásokat megkétszerezik, és ígérte, olyan ország lesz a választás után, ahol

nem újságírókat, hanem terroristákat üldöznek,

és "lesz elszámoltatás".

Szerinte ha a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, akkor sok fiatal végre haza fog térni.

"Hódmezővásárhelyen már bebizonyítottuk, hogy nem minden politikus lop, az embereket pedig a teljesítményük alapján ítéljük meg, a vállalkozók versenyben győznek, egy tisztességes közszereplő pedig nem a Várból néz le, hanem gyalog jár a munkahelyére, és akár mások után is felszedi a szemetet az utcán" - mondta Márki-Zay Péter, hozzátéve, helyben "fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmadot" csinált városában; hisz a csodákban, ugyanúgy 57 százalékkal nyerte az országos miniszterelnök-jelölti előválasztást, mint ahogy polgármesterré vált 2019-ben; nem törik le a hitelesnek elfogadott közvélemény-kutatások sem.

"Soha nem nyertem még közvélemény-kutatást, igaz, választást egyetlenegyszer sem veszítettem el" - mutatott rá. "Higgyenek a józan magyarok többségben, egy emelkedő Magyarországban! Soha ne engedjék el egymás kezét, legyen Magyarország mindannyiunké!" - tette hozzá.

A következő három hétre azt kérte,

mindenki győzzön meg legalább három embert,

ez ugyanis szerinte ez a kulcsa az ellenzék április 3-ai kétharmados választási győzelmének.

"Mi hisszük azt, hogy a hatalom a népé, hisszük, hogy Magyarország visszatér a történelem jó oldalára" - mondta még.

Szerinte abból a mély gödörből, amelybe Orbán Viktor kormányozta az országot, nincs kiút jobbra, sem balra, hanem "csak felfelé".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×