eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Emma Kim/Getty Images

Futár helyett BudapestGo néven újult meg a BKK utazástervezője

Új korszak kezdődik a közösségi közlekedésben a digitalizációnak köszönhetően. Elbúcsúzik a Futár applikáció, és átveszi a helyét a BudapestGO – írja közleményében a BKK.

BudapestGO néven alapjaiban újul meg a BKK utazástervezője: számos kényelmi funkció bevezetésével szintet lépett a népszerű applikáció. A hónapok óta tartó fejlesztés nem pusztán annyit jelent, hogy új nevet kapott a korábbi alkalmazás. Olyan digitális szolgáltatás jött létre, amely végigkíséri a felhasználókat már az utazás első gondolatától a tervezésen és a jegyvásárláson át egészen az utolsó megtett méterig. Sőt, valójában annál is tovább – fogalmaz a Budapesti Közlekedési Központ.

Az applikáció leghasznosabb funkciói az alábbiak:

  • Jegy- és bérletvásárlás az appban, sőt… Az alkalmazás segítségével néhány kattintással bármikor lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A digitális termékek között megjelenik az egyszeri utazásra alkalmas vonaljegy, márciusban pedig érkeznek a 30 és a 90 perces időalapú jegyek is.
  • Jegy- és bérletvásárlási lehetőség szinte bárhová Magyarországon. Nemcsak a budapesti járatokra, hanem a távolsági buszokra és csaknem minden nagyobb magyarországi város helyi közösségi közlekedési eszközére is lehet helyi vagy helyközi jegyet, bérletet váltani az alkalmazásban. A BudapestGO-nak köszönhetően nem kell további alkalmazásokat letöltenie vagy jegyautomatákat keresnie annak, aki egy másik településen jár.
  • Automatikus havibérlet-megújítás. A jövőben a Budapest-bérletekért nemhogy nem kell sorba állni egy ügyfélközpontban vagy egy automata előtt, de még a telefont sem kell minden hónapban nyomkodni. A BudapestGO lehetőséget ad arra, hogy a BKK ügyfelei ismétlődően – kvázi előfizetéses jelleggel – minden hónapban automatikusan megvásárolják havibérletüket. Természetesen ezt bármikor le lehet állítani egyetlen gombnyomással.
  • Átláthatóbb megjelenés, gyorsabb utazástervezés. Az applikációban egyszerűbben használhatók a menetrendek, áttekinthetőbb az utazástervezés. Egyetlen gombnyomással ki-be kapcsolhatók a járművek a térképen. Ki lehet választani, hogy az alkalmazás kevesebb átszállással vagy kevesebb gyaloglással tervezzen. Már be lehet állítani egyedi, gyors útvonalak tervezését, illetve az elmentett címeket is könnyebben lehet kezelni.
  • Forgalmi információk megjelenítése. A BudapestGO-ba olvad a sokak által használt BKK Info applikáció. Ennek köszönhetően az alkalmazás az utazástervezés során jelzi az aktuális forgalmi változásokat is.
  • Főképernyőn a megvásárolt jegyek és bérletek. A jegybemutatás is nagyon egyszerűvé válik. A widget funkció használatával a megvásárolt jegy kirakható a telefon főképernyőjére, azaz egy kattintással elérhető, érvényesíthető vagy bemutatható.
  • Testre szabható push üzenetek. A BudapestGO semmit sem felejt el, és időben szól mindenről, például a bérlet lejárta előtt 2 nappal emlékeztet a fordulónapra is. A push értesítés igény szerint testre szabható, hogy ne zavarja a felhasználót. A kedvenc járatokra és megállókra vonatkozó értesítésekhez lehet választani konkrét napot, időintervallumot, járatszakaszt, és az is beállítható, hogy kizárólag a késésekről érkezzen push üzenet a képernyőre.

A BudapestGO jövője

A digitalizáció korszakában nem létezik kész projekt. Születése után a BudapestGO azonnal továbbfejlődik. Számos – korábban már ismert – kiegészítő funkció megújítása jelenleg is tart, azok csak akkor válnak újra aktívvá, ha fejlesztésük befejeződött – olvasható. A BKK természetesen kiemelten figyeli a látássérült és mozgássérült felhasználók igényeit, ezért esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberek bevonásával már most is zajlik az applikáció továbbfejlesztése a minél jobb felhasználhatóság érdekében.

Még ebben az évben megvalósulhatnak az alábbi fejlesztések:

  • Tovább bővül a digitális jegyek száma, márciusban jönnek az időalapú jegyek.
  • Kerékpáros-tervezés során az applikáció figyelembe fogja venni a domborzati viszonyokat – tehát a magassági adatokat –, valamint a különböző nyomvonaltípusokat.
  • Megjelennek az alkalmazásban az igényvezérelt járatok, tehát majd az appon keresztül is lehet kérni a Telebusz szolgáltatást.

Hosszú távú tervek:

  • A BKK célja, hogy az app teljeskörűen kiszolgálja a budapesti agglomerációs közlekedést is.
  • Beépülnek az alkalmazásba a navigációt és a parkolást segítő funkciók.
  • Megjelennek az utazástervezésben a hagyományos városi közlekedést kiegészítő eszközök – például a megosztható kerékpár- és rollerszolgáltatások –, valamint a taxik is.
  • A BKK hosszú távú célja a kombinált jegyek bevezetése is, amelyek többek között a családok vagy az otthonról dolgozók utazását segíthetik.
  • Elérhetők lesznek az alkalmazásban fővároshoz kapcsolódó egyéb információk is (pl. kulturális programok, szelektív gyűjtőpontok, stb.).

A BudapestGO applikációt várhatóan napokon belül mindenki elérheti, bevezetése fokozatosan történik. Az új alkalmazás ingyenesen letölthető lesz a Google Play áruházból és az App Store-ból. Azok a felhasználók, akik már okostelefonjukra telepítették a Futár applikációt, elegendő frissíteniük a régi alkalmazást.

És ami kimarad

A kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a fejlesztést illetően közölte: a legfőbb újítás, hogy az új mobilappban jegyet és bérletet is lehet majd venni – ezt a szolgáltatást az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. biztosítja majd a BKK számára. „Ez persze az elektronikus jegyrendszert viszont egyáltalán nem váltja ki, továbbra is fontos lenne azon dolgozni, hogy contactless bankkártyával vagy bármilyen okoseszközzel lehessen QR-kód olvasás és app használata nélkül is utazni. Erről azonban már nincs szó, a főváros a hétfői bejelentés alapján ezt már nem is tervezi a jövőre nézve” – fogalmaz Facebook-posztjában.

A BFK vezérigazgatója mások mellett arra is kitér, hogy bár az új appot még nem lehet letölteni, de bízik benne, hogy a Futár értékei megmaradnak és az új legalább annyira jó lesz, mint amit 8 éve megcsináltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×