eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára Budapest legújabb iskolája, a II. kerületi Gyermekek Háza új épületének átadásán 2021. augusztus 31-én. Az építkezést a kormány 5,3 milliárd forinttal támogatta, és ez nem csak azt tette lehetővé, hogy új épületbe költözzenek, hanem azt is, hogy az intézmény gimnáziumi tagozattal bővíthesse profilját.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Maruzsa Zoltán: nem vagyunk abban a helyzetben, hogy oltatlanok tömegei tanítsanak

A kormányzat nem számít komoly működési problémákra az oltást elutasító pedagógusok szabadságolása miatt – mondta a köznevelési államtitkár.

Maruzsa Zoltán a Népszavának adott interjúban kifejtette: bízik abban, hogy az eddig még oltatlan pedagógusok is élni fognak a lehetőséggel az év végig, ámbár nem tart attól, hogy a kiesők miatt összeomlana a rendszer. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban. Sok emberrel találkoznak, gyerekekkel szülőkkel, nagyszülőkkel. […] Vagy most sikeresen lezárjuk az iskolák megvédésének a folyamatát, és a következő félév is jelenléti oktatással működhet, vagy sokkal több zárásra kerülhet sor a következő hónapokban” – fogalmazott.

A köznevelési államtitkár emlékeztetett, a pedagógusok messze az országos átlag felett oltakoztak 2021 tavaszán, a részükre szervezett oltási kampányban. Most,

decemberben minden nap 300-400-an vették fel közülük az oltást,

de végleges adatok csak január elején lesznek – tette hozzá. Maruzsa Zoltán.

Az 5–11 éves korosztály oltására kitérve úgy fogalmazott, az érintett 600 ezer gyerek közül viszonylag keveseket oltottak be, de nem tartja meglepőnek, hogy a szülők megfontoltak, és egy kicsit kivárnak. „A köznevelésben tanuló 12 évesnél idősebbek 55 százaléka van beoltva a legutóbbi statisztikák szerint, ez egy egész jó adat, de az alsóbb évfolyamokban ennél szerintem alacsonyabb lesz” – fogalmazott a köznevelési államtitkár.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy mi lenne, ha az operatív törzs helyett az iskolaigazgatók dönthetnének az esetleges digitális oktatás elrendeléséről, Maruzsa Zoltán azt mondta: ezt kifejezetten elvi kérdésnek tekintik, hiszen a minisztérium is szeretné látni, hogy mi történik az iskolákban. Plusz, egy iskolaigazgató nem járványügyi szakember, ezért ezt a döntés célszerűbb az operatív törzsre bízni helyettük – érvelt, megjegyezve: „higgye el, nem döngeti nálam háromezer igazgató az ajtót, mert minden járványügyi döntést ők szeretnének meghozni”.

Az interjúban szóba került mások mellett még a tömeges tesztelést kérdése az iskolákban és a szakszervezeti követelések is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×