INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

kismama

szövetkezet

kisgyerek

munka

szövetkezet

gyed

gyes

érdekképviselet

család

Young mother having fun with cute baby girl on bed, natural tones, love emotion

Ezek a kismama-szövetkezetek előnyei

Várakozásaik szerint országos szinten több mint 50 ezren dolgoznak majd a „kismama-szövetkezetekben – mondta az InfoRádiónak a szerdán alakult Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezeteinek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége) frissen megválasztott elnöke.

A december 1-jével megalakult Kisgyermekesek Érdekképviseleti Szövetsége a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezeteit fogja össze. Csomai Eszter elnök emlékeztetett, a „kismama-szövetkezetek” alapításáról szóló jogszabály július elsejével lépett hatályba, és most a már működő öt szövetkezetből négy lépett érdekvédelmi szövetségbe.

A „kismama-szövetkezetekben” azok az anyukák vagy apukák dolgozhatnak, akik gyed-, illetve gyes -ellátásban részesülnek. A foglalkoztatás előnye, hogy az érintettek kedvező adózási feltételekkel dolgozhatnak, tehát csupán 15 százaléknyi személyi jövedelemadót (szja) kell fizetniük, illetve teljesen rugalmasan, az ő időbeosztásuknak megfelelően tudnak részmunkaidős munkákat vállalni, és így össze tudják egyeztetni a gyermeknevelést és a munkába állást, nem kell választaniuk a kettő között. Tehát egy kompromisszumos megoldás arra, hogy plusz jövedelemre tegyenek szert, illetve kevésbé essenek ki a munka világából – fejtette ki Csomai Eszter.

A szövetség elnöke hozzátette: közel 20 százalékkal több pénz marad a zsebükben, mintha munkaviszonyban dolgoznának, ráadásul ez nem érinti a jelenlegi munkaviszonyukat, tehát a szülési szabadság alatt akár a korábbi munkahelyükre is visszatérhetnek, ha a szövetkezettel az adott vállalat köt megbízási szerződést, de akár más területeken is kipróbálhatják magukat. Vagyis ez sok új lehetőséget rejt – fogalmazott a szakember hozzátéve: de arra is jó, hogy az érintettek ne essenek ki a gyakorlatból és naprakészek legyenek abban a szakmában, amiben dolgoztak.

Nyitókép: Galina Zhigalova/Getty Images

Kapcsolódó hang

Megalakult a Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018